Τις εκκενώσεις καταυλισμών Ρομά στη Γαλλία παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, θέλοντας να διασφαλίσει ότι δεν γίνονται αυθαίρετες απελάσεις και διακρίσεις σε βάρος τους. Την Πέμπτη περίπου 200 Ρομά επαναπατρίσθηκαν οικειοθελώς από τη Λυόν στη Ρουμανία.
Τις εκκενώσεις καταυλισμών Ρομά στη Γαλλία παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, θέλοντας να διασφαλίσει ότι δεν γίνονται αυθαίρετες απελάσεις και διακρίσεις σε βάρος τους.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 200 Ρομά επαναπατρίσθηκαν οικειοθελώς από τη Λυόν της Γαλλίας στη Ρουμανία και έφθασαν χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Χένρι Κοάντα του Βουκουρεστίου. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δικαιολόγησε την εκκένωση των καταυλισμών των Ρομά ως νόμιμη και απαραίτητη για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
«Οι υπηρεσίες της αντιπροέδρου της Επιτροπής και υπεύθυνης για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ είναι σε επαφή με τις γαλλικές αρχές και αναλύουν την κατάσταση για να βεβαιωθούν ότι τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.
Στόχος της Κομισιόν, σχολίασε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είναι να επαληθεύσει ότι η Γαλλία έχει τη βούληση να εφαρμόσεις τους κανονισμούς που έχει εισάγει στη νομοθεσία της.
Πριν από δύο χρόνια η Επίτροπος Ρέντινγκ δεν είχε διστάσει να αντιπαρατεθεί με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσφορία της για τον τρόπο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση προχωρούσε σε απελάσεις Ρομά, που κατάγονται κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και επομένως είναι Ευρωπαίοι πολίτες.
Υπό την απειλή της παραπομπής της για διακρίσεις η Γαλλία δέχτηκε τελικά να τροποποιήσει τη νομοθεσία της και να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες όσον αφορά τις απελάσεις Ευρωπαίων πολιτών.
Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς ανέθεσε χθες στους νομάρχες να διαλύσουν τους καταυλισμούς των Ρομά, εφόσον έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για κάτι τέτοιο, και αναζητά τρόπους να τους πείσει να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, 15.000 Ρομά ζουν στη Γαλλία τα τελευταία 20 χρόνια.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο