Κόσμος
Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012 07:55

Συρία: «Αιχμάλωτος» ο πιλότος

Σύροι αντάρτες υποστηρίζουν ότι κρατούν αιχμάλωτο τον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους που κατέρριψαν στην ανατολική Συρία, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικά βίντεο.

Σύροι αντάρτες υποστηρίζουν ότι κρατούν αιχμάλωτο τον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους που κατέρριψαν στην ανατολική Συρία, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικά βίντεο.

Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν το μαχητικό με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία απέκτησαν πρόσφατα και είναι ικανά να χτυπήσουν αεροσκάφη εν ώρα πτήσης. Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), Κάσεμ Σααντεντίν, δήλωσε ότι τα αντιαεροπορικά όπλα των ανταρτών κατέρριψαν το μαχητικό αεροσκάφος κοντά στο Ντέιρ αλ Ζορ με ένα βλήμα των 14,5 χιλιοστών.

Ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει ένα αεροπλάνο που έχει χτυπηθεί, ενώ ακούγονται σφοδρά πυρά.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Συρίας υποστηρίζει ότι η απώλεια του αεροσκάφους οφείλεται σε μηχανική βλάβη, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Επίσης, οι αντάρτες έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τον πιλότο του αεροσκάφους, τον οποίο -όπως διατείνονται- αιχμαλώτισαν αφού έκανε χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης. «Θα συμπεριφερθούμε στον πιλότο σύμφωνα με αυτά που επιβάλλει η θρησκεία μας, το ήθος μας και το πρωτόκολλο της σύμβασης της Γενεύης που αναφέρεται στους αιχμάλωτους πολέμου», εμφανίζεται αν δηλώνει στο βίντεο ένας από τους αντάρτες.

Τρία ακόμα βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube παρουσιάζουν αντάρτες να ρίχνουν πτώματα από στέγες σπιτιών, να στραγγαλίζουν έναν άνδρα και να δολοφονούν εν ψυχρώ έναν τρίτο. Τα βίντεο, που πιθανότατα έχουν γυριστεί στο Χαλέπι, δεν φέρουν ημερομηνία και η αυθεντικότητά τους δεν μπορεί να εξακριβωθεί.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους αντάρτες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον διεμήνυσε πως δεν αποκλείει καμία πιθανότητα προκειμένου να αποχωρήσει από την εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ κι ενώ πληθαίνουν οι φήμες για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού.

«Ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) και η ομάδα του δεν αποκλείουν καμία πιθανότητα καθώς προσπαθούμε να βρούμε σε συνεργασία με όλους τους εταίρους μας και τον συριακό λαό, μια λύση για πολιτική μετάβαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο εκπρόσωπος πάντως, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού. Όπως είπε, η τρέχουσα προσέγγιση των ΗΠΑ στην συριακή κρίση με την παροχή μη στρατιωτικής βοήθειας στους εξεγερμένους και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, ήδη ασκεί πίεση στο καθεστώς Ασαντ. «Εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε», υπογράμμισε με νόημα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Κάρνεϊ ρωτήθηκε σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία δεσμεύθηκε από την Τουρκία το Σάββατο να «επιταχύνει» το τέλος του συριακού καθεστώτος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, σημείωσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει «παρατηρήσει μια ανησυχητική και κατακριτέα αύξηση των αεροπορικών επιθέσεων» του συριακού στρατού.

Τέλος, την αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) πρότεινε η προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Οργανισμού, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας του ΟΙΔ Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν όψει της διήμερης έκτακτης ισλαμικής συνόδου που ξεκινά αύριο στη Μέκκα έπειτα από πρωτοβουλία του σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα.