Κόσμος
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012 13:55

Ν. Αφρική: Στους 34 οι νεκροί απεργοί μεταλλωρύχοι

Στους 34 ανέρχονται οι νεκροί απεργοί μεταλλωρύχοι από τις χθεσινές συγκρούσεις με την αστυνομία στο ορυχείο Μαρικάνα στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, που τόνισε ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ «προκειμένου να αμυνθούν» από τους επιτιθέμενους ένοπλους διαδηλωτές.

Στους 34 ανέρχονται οι νεκροί απεργοί μεταλλωρύχοι και στους 78 οι τραυματίες από τις χθεσινές συγκρούσεις με την αστυνομία στο ορυχείο Μαρικάνα στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε η αρχιεπιθεωρήτρια Ρία Πιγιέγκα.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Πιγιέγκα τόνισε ότι οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ «προκειμένου να αμυνθούν» από τους επιτιθέμενους ένοπλους διαδηλωτές. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, 259 άνθρωποι συνελήφθησαν «για διάφορες κατηγορίες, άσκηση βίας, φόνο, απόπειρα φόνου, παράνομη συνάθροιση, οπλοκατοχή (...)».

Αλλοι δέκα άνθρωποι -ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί- είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων εργατικών ενώσεων στο Μαρικάνα, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο εργοστάσιο της Lonmin, μιας εταιρίας η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, o οποίος βρισκόταν στην Μοζαμβίκη για μια περιφερειακή σύνοδο, αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του και να επιστρέψει εσπευσμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Ο πρόεδρος ανησυχεί για τη βίαιη φύση της διαδήλωσης, ειδικά με δεδομένο ότι το Σύνταγμα και η εργατική νομοθεσία προσφέρουν επαρκή μέσα για το χειρισμό των θεμάτων, και τάσσεται υπέρ των εκκλήσεων να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοαφρικάνικης προεδρίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία τον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι «υπέστη σοκ» από τη βία, χωρίς να σχολιάσει την συμπεριφορά της αστυνομίας. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο στην δημοκρατία μας ώστε κάθε διένεξη να επιλύεται μέσω διαλόγου χωρίς παραβιάσεις του νόμου ή βία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σοκ στη Νότια Αφρική

Η χθεσινή σφαγή -η πιο αιματηρή επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας μετά το τέλος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ- έχει προκαλέσει σοκ στη χώρα, με τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης να θέτουν πολλά ερωτήματα για την ίδια την ψυχή της χώρας.

Οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν επιθετικοί: «Λουτρό αίματος», «Τόπος μακελειού», «Σφαγή στο ορυχείο», ενώ στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύονται φωτογραφίες λευκών και μαύρων, βαριά οπλισμένων, αστυνομικών να βαδίζουν ανάμεσα στις αιμόφυρτες σορούς των μαύρων εργατών που κείτονταν στο χώμα.

Οι εικόνες αυτές, όπως και το μαγνητοσκοπημένο υλικό του τηλεοπτικού δικτύου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που απεικόνιζε μια ομάδα αστυνομικών να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, ανακίνησε μνήμες του ρατσιστικού παρελθόντος της Νότιας Αφρικής.

Ένας από τους ακροατές που τηλεφώνησαν στο ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 702 συνέκρινε το αιματηρό επεισόδιο, στο ορυχείο και το εργοστάσιο Μαρικάνα της Λονμίν, με τη σφαγή στο Σάρπβιλ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 1960, όταν η αστυνομία του Απαρτχάιντ είχε ανοίξει πυρ εναντίον ενός πλήθους μαύρων διαδηλωτών σκοτώνοντας πάνω από 50.

Σε ένα άρθρο της σύνταξης στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Sowetan διερωτάται εάν άλλαξε τίποτε από το 1994, όταν ο Νέλσον Μαντέλα ανέτρεψε το καθεστώς τριών αιώνων κυριαρχίας των λευκών αποίκων κι έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στη χώρα με την μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου.

«Είχε συμβεί σε αυτή τη χώρα πριν, όταν το καθεστώς του Απαρτχάιντ μεταχειριζόταν τους μαύρους σαν αντικείμενα», ανέφερε η εφημερίδα. «Συνεχίζεται με διαφορετικό προκάλυμμα τώρα».

Εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούσαν στην περιοχή γύρω από το ορυχείο Μαρικάνα καθώς ξημέρωνε. Το ορυχείο παρέμεινε κλειστό αυτήν την εβδομάδα, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ συνδικάτων αλλά και της διένεξης ανάμεσα στην εργοδοσία και τους μεταλλωρύχους.

Στη Νότια Αφρική βρίσκεται το 80% των παγκόσμιων βεβαιωμένων αποθεμάτων λευκόχρυσου, αλλά το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, οι εργατικές διεκδικήσεις για υψηλότερους μισθούς και η πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου φέτος στις αγορές έχουν προκαλέσει προβλήματα σε αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι απεργοί στο Μαρικάνα ζητούσαν μεγάλες αυξήσεις μισθών, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται από τη σύγκρουση της νέας ένωσης συνδικάτων εργαζομένων στα ορυχεία και στις κατασκευές (AMCU) με την εθνική ένωση των εργαζόμενων στα ορυχεία (NUM), ένα συνδικάτο το οποίο συνδέεται στενά με το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).