Πολιτική
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012 16:20

Στις επαφές του Πρωθυπουργού στραμμένο το ενδιαφέρον

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για τις διαδοχικές επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, κινείται η κυβέρνηση. Επικρίσεις της αντιπολίτευσης με αιχμή τις συζητήσεις περί επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για τις διαδοχικές επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, κινείται η κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς θα γίνει δεκτός την ερχόμενη Παρασκευή 24 Αυγούστου από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στις 25 Αυγούστου θα συναντηθεί με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι, ενώ θα προηγηθεί στα μέσα της εβδομάδας συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στο Βερολίνο θα μεταβεί την Κυριακή και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με το Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βέστερβέλε, εν όψει και του «τετ α τετ» που θα έχει ο Ελληνας Πρωθυπουργός με την καγκελάριο Μέρκελ.

Η επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανού ΥΠΕΞ. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή των δύο υπουργών τη Δευτέρα, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρώην αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

Στο εσωτερικό μέτωπο την ίδια ώρα, η πρόταση για παράταση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων λιτότητας κατά δύο χρόνια, που αναμένεται να θέσει ο κ. Σαμαράς στις επικείμενες συναντήσεις του, συγκεντρώνουν την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η ρητορική του κ. Σαμαρά για την όποια διαπραγμάτευση ευαγγελιζόταν προεκλογικά έχει εγκαταλειφθεί από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, με την επιστολή του για την αποδοχή της ιδιοκτησίας του μνημονίου, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ως προς τις προθέσεις του και τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με ευρωπαίους ηγέτες», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου, «δεν μπορείς να πάρεις τίποτα αν δεν διεκδικείς τίποτα και παρά μόνο τηρείς πιστά και απαρέγκλιτα το μνημόνιο, μια συνταγή αποδεδειγμένα καταστροφική για την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς «προσφέρει στο πιάτο νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, διάλυση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους, απολύσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου μήπως και επιμηκύνει ακόμα δύο χρόνια την παραμονή στο μνημόνιο», για να συμπληρώσει ότι «παίρνει ως αντάλλαγμα περαιτέρω ύφεση, αύξηση της ανεργίας και μεγαλύτερη φτώχεια».

«Αυτό δεν είναι σχέδιο διαπραγμάτευσης, αυτό είναι ο σίγουρος δρόμος για την απόλυτη καταστροφή και χρεοκοπία», προσθέτει.

Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξαπολύουν επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά ότι στη λαίλαπα μέτρων ύψους 11,5 δισ. που ξεσπάει, εκείνος αντιπαραθέτει «επικοινωνιακά ισοδύναμα και διάφορους μύθους» με τελευταίο ότι από Δευτέρα ξεκινάει εκστρατεία για το «χρυσόμαλλο δέρας» της λεγόμενης επιμήκυνσης.

Όπως επισημαίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η μόνη λύση είναι ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης βασισμένο στους δικούς μας πόρους, δυνάμεις και δυνατότητες γιατί το μνημόνιο ισούται με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Στις «δύο επιλογές» που έχει ενώπιόν του ο κ. Σαμαράς αναφέρεται από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος ή θα απαιτήσει να δοθεί ένα τέλος τώρα στην διόγκωση του ελληνικού προβλήματος, με μερική διαγραφή του χρέους και περιορισμό της αποπληρωμής του μέχρι η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης ή θα πάει στο Βερολίνο και το Παρίσι για διακοπές», παρατηρεί σε ανακοίνωσή της.

Με εφαρμογή όλων των μνημονίων και επιβολή νέων ισοδυναμεί η επιμήκυνση, εκτιμά το ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι «η νέα χρεοκοπία», για την οποία, όπως σημειώνει, «κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν ως προς το ποιος τη θέλει και ποιος όχι», είναι «δρομολογημένη».

Τονίζει παράλληλα ότι ο λαός θα πληρώσει και πάλι τις συνέπειες, πράγμα που, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι ο πραγματικός στόχος των μνημονίων.