Κόσμος
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012 17:08

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλάκιση για τις τρεις Ρussy Riot

Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάσε ρωσικό δικαστήριο καθεμία από τις τρεις γυναίκες μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot που κρίθηκαν ένοχες για χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος, μετά την «πανκ προσευχή» διαμαρτυρίας εναντίον του Πούτιν στο ιερό του κυριότερου καθεδρικού ναού της Μόσχας.

Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάσε ρωσικό δικαστήριο καθεμία από τις τρεις γυναίκες μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot που κρίθηκαν ένοχες για χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος, μετά την «πανκ προσευχή» διαμαρτυρίας εναντίον του Πούτιν στο ιερό του κυριότερου καθεδρικού ναού της Μόσχας.

Ένας άνδρας που παρακολουθούσε τη δίκη φώναξε «ντροπή!», ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είπε: «Είναι στη φυλακή επειδή είναι η προσωπική εκδίκηση του Πούτιν. Αυτή η ετυμηγορία γράφτηκε από το Βλάντιμιρ Πούτιν».

Οι κατηγορούμενες «προέβησαν σε μία πράξη χουλιγκανισμού... με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος και την εχθρότητα», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρίνα Σίροβα. Η ίδια υπογράμμισε ότι οι κατηγορούμενες δεν έδειξαν καμία «μεταμέλεια», διατάραξαν «τη δημόσια τάξη» και «προσέβαλαν το αίσθημα των πιστών».

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου μία από τις δικηγόρους των τριών γυναικών, η Βιολέτα Βόλκοβα, είχε δηλώσει: «Θα ασκήσουμε έφεση σε οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στα διεθνή δικαστήρια».

Η 22χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, η 24χρονη Μαρία Αλιοκίνα και η 30χρονη Γιεκατερίνα Σαμούτσεβιτς ισχυρίζονται ότι η πράξη τους καθιστούσε πολιτική διαμαρτυρία εναντίον του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και των στενών του σχέσεων με την ορθόδοξη εκκλησία, ενώ η εισαγγελία έχει ζητήσει να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Οι αντίπαλοι του Πούτιν ισχυρίζονται ότι η δίκη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας του πρώην πράκτορα της KGB με στόχο να συνθλίψει την αντιπολίτευση και το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του.

Γύρω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη της αστυνομίας, ενώ είχαν τοποθετηθεί και μεταλλικές μπάρες από την μία πλευρά του δρόμου ως την άλλη ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορέσουν να πλησιάσουν το κτήριο.

Τόσο υποστηρικτές όσο και αντίπαλοι των Pussy Riot έσπευσαν έξω από το κτήριο του δικαστηρίου όταν ξεκινούσε η ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Εθνικιστές και ορθόδοξοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των τριών γυναικών, ενώ ένας εξ αυτών δήλωσε: «Θέλω να καούν στην κόλαση οι Pussy Riot και όσοι τις υποστηρίζουν».

Περίπου 100 άνθρωποι φώναζαν από την πλευρά τους: «Ελευθερία στις Pussy Riot», «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους». Ο ηγέτης του «Μετώπου της Αριστεράς» Σεργκέι Ουντάλτσοφ συνελήφθη όταν προσπάθησε να σπάσει τον κλοιό των αστυνομικών, όπως και ακόμη δύο διαδηλωτές.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε δύο χρόνια φυλάκιση τα τρία μέλη του συγκροτήματος, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

Για «δυσανάλογη» ποινή έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, καλώντας τις ρωσικές αρχές να προχωρήσουν σε μια αναψηλάφηση της δίκης ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα.

Την «βαθιά απογοήτευσή» της για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ενώ «υπερβολική» χαρακτήρισε την καταδίκη των τριών νεαρών γυναικών η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Η υπερβολικά σκληρή αυτή ετυμηγορία δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, υπέρ των οποίων έχει ταχθεί η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», δήλωσε η καγκελάριος.

«Η σημερινή αυτή ετυμηγορία δείχνει ιδιαίτερα δυσανάλογη», αν λάβει κανείς υπόψη του το μέγεθος των κατηγοριών που τους προσάπτονται, δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Βενσάν Φλορεανί.

Τα μέλη του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot δεν θα πρέπει να φυλακιστούν καθώς οι πράξεις τους προστατεύονται από το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, ανέφερε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με έδρα τη Βιέννη.

«Ο λόγος, ανεξάρτητα από το πόσο προκλητικός, σατιρικός ή ευαίσθητος είναι, δεν πρέπει να περιορίζεται ή να εμποδίζεται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί σε ποινές φυλάκισης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αρμόδια για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ.

Την απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος «αμέσως και χωρίς όρους» ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση η Διεθνής Αμνηστία, η οποία έχει χαρακτηρίσει τις τρεις γυναίκες «φυλακισμένες συνείδησης».