Κόσμος
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 07:09

Απαισιόδοξος ο Μπραχίμι για τη συριακή κρίση

Απαισιόδοξος για τις πιθανότητες να τερματιστεί η συριακή κρίση εμφανίστηκε ο Λακντάρ Μπραχίμι, ο νέος μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24.

Απαισιόδοξος για τις πιθανότητες να τερματιστεί η συριακή κρίση εμφανίστηκε ο Λακντάρ Μπραχίμι, ο νέος μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24. «Το σίγουρο όμως είναι ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

Σε άλλη συνέντευξή του στο BBC, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστούν οι Σύροι και να τον στηρίξει η διεθνής κοινότητα. Μάλιστα επανέλαβε την ευχή που είχε εκφράσει και ο προκάτοχός του, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ότι θα ήθελε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανιστεί με ένα ενιαίο μέτωπο για να πειστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ να σταματήσει τις συγκρούσεις.

Ο Μπραχίμι ανακοίνωσε επίσης ότι θα μεταβεί σύντομα στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τον Λακντάρ Μπραχίμι ώστε να εξασφαλιστεί μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει το συριακό λαό. Μάλιστα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, απευθυνόμενη στους Σύρους επεσήμανε ότι «δεν είναι μόνοι».

Η διεθνής κοινότητα παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε μια πολιτική μετάβαση που θα γίνει από τους Σύρους με στόχο ένα πλουραλιστικό σύστημα που θα αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού. Θα αναγνωριστεί η ταυτότητα αυτών που διέπραξαν σφαγές και θα τους αποδοθούν ευθύνες, διαβεβαιώνει η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αλλά και η Κίνα χαιρέτισε το διορισμό του Λακντάρ Μπραχίμι στη θέση του νέου μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία, υποσχόμενη ότι θα προσφέρει τη στήριξη και τη συνεργασία της για την αποστολή του.

«Η Κίνα θα στηρίξει και θα συνεργαστεί με θετικό τρόπο στις προσπάθειες του κ. Μπραχίμι στην πολιτική μεσολάβησή του», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP