Πολιτική
Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 07:09

Εκκίνηση με Γιούνκερ

«Το μόνο που θέλουμε, είναι ένα λίγος αέρας να ανασάνουμε για να τρέξει η οικονομία και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα», δηλώνει ο πρωθυπουργός στη Bild. Στις 17.30 η συνάντηση με Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μαξίμου. ΣΥΡΙΖΑ: «Μέγιστη θεσμική απρέπεια» από τον πρόεδρο του Eurogroup.

«Το μόνο που θέλουμε, είναι ένα λίγος αέρας να ανασάνουμε για να τρέξει η οικονομία και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Bild, λίγα 24ωρα πριν τις διαδοχικές συναντήσεις του με τη καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα. «Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Όπως εκτιμά, αν τελικά δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, αυτό θα τη βοηθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στους ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «θα πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή την αρνητική ψυχολογία που μοιάζει σαν μια βαθιά μαύρη τρύπα», ενώ τονίζει πως «οι Έλληνες ψήφισαν μια νέα κυβέρνηση προκειμένου αυτή να βάλει τη χώρα σε μια νέα πορεία». «Σημειώνεται πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις και δεν είναι δίκαιο το ότι υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που θέλουν να μας ρίξουν πίσω στην τρύπα», αναφέρει ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι μία επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα: «Θα σήμαινε τουλάχιστον πέντε χρόνια ύφεσης και αύξηση της ανεργίας σε ποσοστά άνω του 40%. Θα ήταν ένας εφιάλτης για την Ελλάδα, οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή και μια πρωτοφανή κρίση της δημοκρατίας» και «στο τέλος θα ήταν όπως στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

Στο Μαξίμου το απόγευμα ο πρόεδρος του Eurogroup

Σήμερα ο πρωθυπουργός υποδέχεται στην Αθήνα τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας το μεσημέρι. Η συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Γιούνκερ στο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα στις 17.30 και αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις. Ακολούθως ο κ. Γιούνκερ θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον πρόεδρο του Eurogroup τα μέτρα των 11,5 δισ. και αφού υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίησή τους, θα ζητήσει τη στήριξη του κ. Γιούνκερ στις προσπάθειες της Αθήνας.

Ήδη πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup έχει διαχωρίσει τη θέση του από ακραία αρνητικές τοποθετήσεις για τη χώρα μας, όπως π.χ. οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ και Γερμανών αξιωματούχων, χαρακτηρίζοντας «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική» τα σενάρια περί αποβολής από την ευρωζώνη χωρών-μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι τεχνικά θα ήταν εφικτή μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ωστόσο πολιτικά δεν θα ήταν δυνατή και θα συνδεόταν με ανυπολόγιστους κινδύνους.

Όπως εκτίμησε, δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας εκτός και αν εκείνη παραβιάσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της και να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να υλοποιηθεί ένα σενάριο εξόδου.

Την ίδια ώρα, την αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επανέλαβε ο εκπρόσωπός της Σάιμον Ο Κόνορ, αρνούμενος να σχολιάσει την πιθανότητα να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε συγκεκριμένα ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συνεχίσει την αξιολόγηση του προγράμματος. «Στη βάση αυτής της αξιολόγησης», πρόσθεσε, «το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις που θα αφορούν τέτοιου είδους ζητήματα».

ΣΥΡΙΖΑ: Μέγιστη θεσμική απρέπεια

Kατά την παραμονή του στη χώρα μας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το σχετικό αίτημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη να κάνει λόγο για «διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα» του προέδρου του Eurogroup.

Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η απόφαση αυτή, εκ μέρους του κ. Γιούνκερ, είναι αποτέλεσμα πιέσεων και παρέμβασης κύκλων και από μεριάς της κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους του Πoλ Τόμσεν.

Για «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας» από τον πρόεδρο του Eurogroup, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει εδώ και μία εβδομάδα επίσημο αίτημα στον κ. Γιουνκέρ, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτιμά να συνομιλεί με όσους θεωρεί βολικούς».

Η άρνησή του να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί τουλάχιστον διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα, παρατήρησε με τη σειρά του ο Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα πιέσεων. Για μας σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο του, πρόσθεσε και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έντονο διάβημα από την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας παράλληλα τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Bild, η Κουμουνδούρου κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «μετά την εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης, τώρα επιζητά απλώς να «πάρει ανάσα». «Η ανάσα, όμως», πρόσθεσε, «έχει κοπεί σε όλη την κοινωνία η οποία κυριολεκτικά ασφυκτιά βιώνοντας την κοινωνική χρεωκοπία».

Επισήμανε ακόμη ότι «η αύξηση κατά 2 δισ. του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. λίγες ώρες πριν το πρωθυπουργικό ταξίδι της «επιδιωκόμενης» επιμήκυνσης, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το που μας οδηγεί η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική: στην ισοπέδωση της χώρας και την αποδόμηση της Ε.Ε.».

Ανεξ. Έλληνες: Προσφέρουν «γη και ύδωρ» με αντάλλαγμα «λίγο αέρα»

Επίθεση στον Πρωθυπουργό, με αφορμή όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στη Bild, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

«Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στο Βερολίνο όχι για να διαπραγματευθεί αλλά για να αποδείξει την πλήρη υποταγή στις επιταγές της τρόικας προσφέροντας «γη και ύδωρ» με αντάλλαγμα λίγο αέρα τον οποίο σκοπεύει να πουλήσει ακριβά προσδοκώντας επικοινωνιακά κέρδη», σημείωσε ο κ. Ζώης.

Το χειρότερο απ’ όλα, πρόσθεσε, είναι «ότι δεν διστάζει να το ομολογήσει δημόσια και μάλιστα σε ένα μέσο ενημέρωσης το οποίο αντιμετωπίζει με κίτρινο έως και χυδαίο τρόπο την χώρα μας όλη αυτή την περίοδο της κρίσης».

«Η Ελλάς δεν χρειάζεται μόνο χρόνο, χρειάζεται πολιτικούς άνδρες ικανούς να αντισταθούν στην πολεμική των τοκογλύφων», σχολίασε η Χρυσή Αυγή για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να πάψει να παριστάνει τον επαίτη και να αντιμετωπίσει με σθένος όσους κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας».