Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν κατά πόσο είναι δικαιολογημένη η άνοδος των τελευταίων ημερών, η οποία στηρίχθηκε στις προσδοκίες για άμεσα μέτρα κατά της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες υποχώρησαν από τα υψηλά 13 μηνών όπου είχαν ανέλθει στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν κατά πόσο είναι δικαιολογημένη η άνοδος των τελευταίων ημερών, η οποία στηρίχθηκε στις προσδοκίες για άμεσα μέτρα κατά της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Πλήγμα επέφεραν στις αγορές και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εξαγωγές στην Ιαπωνία, τα οποία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση στις μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες.
Στις 10.36 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραφε απώλειες 0,83% και διαμορφωνόταν στις 5.808,86 μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχωρούσε κατά 0,93% στις 3.480,54 μονάδες. Πτώση της τάξης του 0,84% σημείωνε την ίδια ώρα στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX, ο οποίος υποχωρούσε στις 7.030,04 μονάδες.
«Το πρόσφατο ράλι στις τιμές των μετοχών δεν βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις προσδοκίες όσον αφορά την κερδοφορία, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Στηρίχθηκε εξ’ ολοκλήρου στις ελπίδες για παρέμβαση μεγάλης κλίμακας εκ μέρους της ΕΚΤ στις περιφερειακές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης», σχολιάζει στο Reuters ο Τάμο Γκρίτφελντ από την UniCredit στο Μόναχο.
«Περιμένουμε κάποιες ρευστοποιήσεις κερδών, καθώς οι όγκοι συναλλαγών έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα το τελευταίο διήμερο. Τα υψηλά που σημειώθηκαν χθες ενδοσυναδριακά ήταν με χαμηλότερους όγκους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν σε τόσο υψηλά επίπεδα», σημειώνει ο Λίντεν Μπράνιγκαν από την Barclays Capital.