Κόσμος
Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 11:42

ΗΠΑ: Αρνείται να αποσυρθεί ο Ακιν μετά τα σχόλια περί «πραγματικού βιασμού»

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τοντ Ακιν αρνήθηκε να αποσυρθεί από την κούρσα για της έδρα του Μιζούρι στη Γερουσία, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωσή του ότι το γυναικείο σώμα μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη σε περιπτώσεις «πραγματικού βιασμού». Έκκληση Ρόμνεϊ να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τοντ Ακιν αρνήθηκε να αποσυρθεί από την κούρσα για της έδρα του Μιζούρι στη Γερουσία, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωσή του ότι το γυναικείο σώμα μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη σε περιπτώσεις «πραγματικού βιασμού». Να αποσυρθεί τον κάλεσε ο υποψήφιος του κόμματός του για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ.

«Αντιπροσωπεύω μια συντηρητική πολιτική τάση, η οποία πρέπει να ακουστεί. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να επανέλθω στη Γερουσία», υπογράμμισε ο Ακιν, κατηγορώντας όσους τον επέκριναν για υπερβολική αντίδραση.

Τη Δευτέρα ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε καταδικάσει τις δηλώσεις του Ακιν ως «προσβλητικές, ασυγχώρητες και ειλικρινά λανθασμένες», χωρίς ωστόσο να ζητήσει την απόσυρσή του από την κούρσα του Μιζούρι.

Χθες ωστόσο μετά και την άρνηση του Ακιν να αποχωρήσει, ο Ρόμνεϊ είπε: «Σήμερα, οι συνάδελφοί του από το Μιζούρι του ζήτησαν να αποσυρθεί και νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσει τη συμβουλή τους και να αποχωρήσει από την κούρσα για τη Γερουσία».

Νωρίτερα, πέντε πρώην γερουσιαστές από το Μιζούρι με κοινό τους ανακοινωθέν είχαν επισημάνει ότι η υποψηφιότητα του Ακιν δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι τα σχόλια του βουλευτή μπορεί να τους στοιχίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία που επιδιώκουν.

Την Κυριακή, ο Ακιν δήλωσε στη διάρκεια εκπομπής σε τοπικό κανάλι στο Σεντ Λούις, ότι το αν πρέπει να επιτρέπεται η έκτρωση σε περίπτωση βιασμού είναι δύσκολο ερώτημα και ότι, όσον αφορά στην εγκυμοσύνη, «αν είναι πραγματικός βιασμός, το γυναικείο σώμα έχει τρόπους να προσπαθήσει να απομονωθεί από όλο αυτό το πράγμα».

Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη για τη δήλωσή του. «Ο βιασμός είναι μία σατανική πράξη. Χρησιμοποίησα τις λάθος λέξεις με το λάθος τρόπο και γι’αυτό ζητώ συγγνώμη», είπε ο Ακιν σε διαφήμιση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Η Αμερικανική Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων έχει δηλώσει ότι τα σχόλιά του «έρχονται σε αντίθεση με βασικές βιολογικές αλήθειες».