Περιβάλλον
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 10:06

Σαγκάη: «Η πιο ευάλωτη» στις πλημμύρες μεγαλούπολη

Η πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η Σαγκάη, είναι η πιο ευάλωτη στις πλημμύρες παραθαλάσσια μεγαλούπολη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Η πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η Σαγκάη, είναι η πιο ευάλωτη στις πλημμύρες παραθαλάσσια μεγαλούπολη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Η ανάλυση βασίζεται στο Δείκτη Ευπάθειας Παράκτιων Πόλεων στις Πλημμύρες, τον οποίο επινόησαν ερευνητές από τη Βρετανία και την Ολλανδία. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε εννέα πόλεις που βρίσκονται κοντά σε δέλτα ποταμών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η νέα μεθοδολογία λαμβάνει υπόψη κοινωνικούς, πολιτικούς, διοικητικούς και οικονομικούς παράγοντες για να αξιολογήσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η εκάστοτε πόλη. Αν και πιο προηγμένη, η Σαγκάη είναι, κατά τους ερευνητές, πιο ευάλωτη ακόμη και από πολύ φτωχότερες πόλεις, όπως η Ντάκα του Μπανγκλαντές.

«Η ευπάθεια αποτελεί περίπλοκο ζήτημα και δεν σχετίζεται μόνο με την έκθεση στις πλημμύρες, αλλά και με τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στις κοινότητες ή τις επιχειρήσεις και με το κατά πόσο μία μεγάλη πλημμύρα διαταράσσει την οικονομική δραστηριότητα», εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Νάιτζελ Ράιτ, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς. «Ο δείκτης μας εξετάζει το πώς οι πόλεις προετοιμάζονται για το χειρότερο, έχουν π.χ. αντιπλημμυρικά έργα, έχουν κτήρια που είναι εύκολο να καθαριστούν και να επισκευαστούν μετά την πλημμύρα; Είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει μια πόλη από μια μεγάλη πλημμύρα».

Οι άλλες πόλεις που βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων είναι η Καζαμπλάνκα, η Καλκούτα, η Ντάκα, το Μπουένος Αϊρες, η Οσάκα, η Μανίλα, η Μασσαλία και το Ρότερνταμ. Οι δύο τελευταίες, ευρωπαϊκές πόλεις είναι επίσης εκτεθειμένες σε κινδύνους όπως η ροή ποταμών, οι καταιγίδες ή ακόμη και το χαμηλό υψόμετρο, όμως και οι δύο διαθέτουν κατάλληλες υποδομές διαχείρισης πλημμυρών και αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς, γεγονός που τις καθιστά τις λιγότερο ευάλωτες. «Σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας, και αυτές οι ευρωπαϊκές πόλεις θα κατακλυστούν, όμως θα ανακάμψουν γρήγορα», λέει ο καθηγητής Ράιτ.

Εξηγεί ότι η Σαγκάη κινδυνεύει εν μέρει λόγω της μεγάλης ακτογραμμής της και του μεγάλου υδάτινου όγκου που διατρέχει την πόλη. Το βασικό πρόβλημα ωστόσο είναι ότι, παρότι τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ζει κατά μήκος των ακτών, οι Κινέζοι έχουν επενδύσει πολύ λιγότερο στη θωράκιση της πόλης από τις πλημμύρες. «Μια πλημμύρα στη Σαγκάη από αυτές που συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια, θα προκαλούσε εκτεταμμένες ζημιές με σοβαρές συνέπειες για την πόλη, την Κίνα και, μέσω ευρύτερων οικονομικών δεσμών, για ολόκληρο τον κόσμο».

Η έκθεση εκπονήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και της ολλανδικής κυβέρνησης και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Natural Hazards.