Πολιτιστικά
Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012 10:14

Μνήμες των απανταχού ξεριζωμένων του 20ού αιώνα

Ενενήντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμοί πληθυσμών του 20ού αιώνα ξυπνούν θλιβερές μνήμες και συναισθήματα, στην έκθεση «Δύο φορές ξένος», που θα φιλοξενηθεί τον Σεπτέμβριο, στο Μουσείο Μπενάκη.

Ενενήντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμοί πληθυσμών του 20ού αιώνα ξυπνούν θλιβερές μνήμες και συναισθήματα, στην έκθεση «Δύο φορές ξένος», που θα φιλοξενηθεί τον Σεπτέμβριο, στο Μουσείο Μπενάκη.

Ντοκουμέντα αναγκαστικής φυγής

Οι ιστορίες εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και ακούμπησαν σε έναν καινούριο τόπο, νιώθοντας δυο φορές ξένοι, ζωντανεύουν μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό από την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, τη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν που έλαβαν χώρα το 1947, και την Κύπρο του 1974.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το Μουσείο Μπενάκη εμπλουτίζει την έκθεση με ζωντανή αφήγηση παραμυθιού για παιδιά, προβολές ντοκιμαντέρ, γαστρονομικές βραδιές με αναφορές στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ινδία, καθώς και την παρουσίαση (σε μορφή βίντεο) της ειδικής έκδοσης ενός παιδικού βιβλίου, με τίτλο «Η υπόσχεση», που βασίζεται στο ομώνυμο βρετανικό παραμύθι, περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό αρχειακό υλικό και πραγματεύεται τη φιλία δύο κοριτσιών στη Σμύρνη.

Επίσης, σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα πραγματοποιηθούν προβολές ντοκιμαντέρ σε προσφυγικές κοινότητες και ένα αφιέρωμα στη μουσική και την παράδοση της Μικράς Ασίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Επετειακό ταξίδι

Μετά την παρουσίασή της στην Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία, η έκθεση «Δυο φορές ξένος» -που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Μουσείο Μπενάκη, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Istanbul-Bilgi, την Tolle Idee, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Goethe-Institut Athen, το British Council, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών- αφού παρουσιαστεί στην Αθήνα, θα συνεχίσει το ταξίδι της στη Στοκχόλμη και το Λουξεμβούργο.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου.