Πολιτική
Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012 18:11

Θετικός ο Γ. Βρούτσης στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών

Θετική ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος και 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών».

Θετική ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος και 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών», στο οποίο θα μπορούσαν να μεταφερθούν μελλοντικά πόροι από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας μας και να διατεθούν στο ασφαλιστικό σύστημα για τη διασφάλιση των συντάξεων των επόμενων γενεών.

Σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής, τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίζει την πρόταση θετική και τονίζει ότι, «σε ό,τι αφορά στο ουσιαστικό περιεχόμενό της, γίνεται αποδεκτή» από το υπουργείο Εργασίας.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από την 01.01.2009 και μετά, για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών και άρα δεν συντρέχουν λόγοι για τη σύσταση νέου φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει πως δεδομένου ότι το Α.Κ.Α.ΓΕ. έχει ήδη τη μορφή και λειτουργία ενός εθνικού μηχανισμού διαγενεακής αλληλεγγύης θα μπορούσε αντί της δημιουργίας παράλληλων δομών παρεμφερούς σκοπού, να διατηρηθεί η υφιστάμενη δομή (Α.Κ.Α.ΓΕ) και να εμπλουτιστεί με συμπληρωματικές και κρίσιμες χρηματοδοτικές εισροές από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που αναμένεται να προκύψει κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα και με την πρόταση νόμου του Προέδρου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.