Πολιτική
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 11:03

Ευ. Βενιζέλος: Στήριξη χωρίς «λευκή επιταγή»

Τη στήριξή του στον Πρωθυπουργό σε διεθνές επίπεδο επαναβεβαίωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε πάντως ότι στο εσωτερικό το Κίνημα δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε οποιαδήποτε προωθούμενη πολιτική και άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά.

Τη στήριξή του στον Πρωθυπουργό σε διεθνές επίπεδο επαναβεβαίωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε πάντως ότι στο εσωτερικό το Κίνημα δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε οποιαδήποτε προωθούμενη πολιτική και άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και εμείς να παρακολουθούμε παθητικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε τον καλό και τον φιλολαϊκό, φορτώνοντας σε άλλους την ευθύνη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε πως αναμένει ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για τα προωθούμενα μέτρα. Πάντως, παρά τον εκπεφρασμένο του σκεπτικισμό σχετικά με την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε: «Στήριξα και θα στηρίξω τον κ. Σαμαρα εμπράκτως σε διεθνές επίπεδο, επειδή ξέρω τι θα πει διαπραγμάτευση, πώς λειτουργεί η Ευρώπη, πόσο ρευστά είναι τα πράγματα».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος με τη στάση που τηρεί ο Πρωθυπουργός. Μπορεί να υπογράμμισε ότι «η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εισέλθει σε κυβερνητική κρίση», παρατήρησε ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να συμπεριφέρεται σαν Πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης και να φέρνει τους εταίρους του προ τετελεσμέτων γεγονότων, λόγω πρωτοβουλιών ή παραλείψεων».

Η ομιλία του κ. Βενιζέλου περιελάμβανε μάλιστα και αιχμές για τη στάση που τηρούσε ο κ. Σαμαράς στο παρελθόν, καθώς υποστήριξε πως τώρα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι και φειδωλοί όσοι μιλούσαν μόνο για ανάπτυξη και ισοδύναμα μέτρα.

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κάποιους που εμφανίζονται τώρα βασιλικότεροι του βασιλέως αλλά ξέσκισαν το ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά όταν σέρναμε το κάρο μόνοι μας. Εχουμε πλήρη αίσθηση της ευθύνης μας, όταν άλλοι έδιναν ρεσιτάλ ανευθυνότητας και δημαγωγίας. Συνδιαμορφώνουμε την κυβερνητική πολιτική», συμπλήρωσε.

«Αναγκαία μια εθνική στρατηγική»

Οσον αφορά το αυριανό ραντεβού των κυβερνητικών εταίρων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι θα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου όχι για να συζητήσει μέτρα, αλλά για εθνική στρατηγική.

«Οφείλουμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε τις θυσίες του λαού και τις δικές μας ιστορικά προσπάθειες», είπε και πρόσθεσε: «Δεν προσέρχομαι να συζητήσω ένα πακέτο μέτρων ούτε επιμέρους στοιχεία όπως τα ειδικά μισθολόγια και η εφεδρεία, αλλά την εθνική στρατηγική. Αυτό πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε, αυτό απαιτεί η χώρα και οι περιστάσεις».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι «θυσίες» του νέου πακέτου δεν μπορεί να είναι οριζόντιες και πρέπει να έχουν εσωτερικά δίκαιο χαρακτήρα, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οριστική διάλυση της μεσαίας τάξης».

Υποστήριξε επίσης ότι τα μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με απτά μέτρα σύλληψης της φοροδιαφυγής, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με απτά μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων και, τέλος, ότι αυτά μέτρα πρέπει να οδηγούν στον ορατό τελικό στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, των θετικών ρυθμών και του τελικά βιώσιμου χρέους.

«Να μπει τέλος στην παιδαγωγικού χαρακτήρα πίεση στην Ελλάδα»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στο εξωτερικό, ζητώντας παύση των βλαπτικών συζητήσεων για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ. «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι Γερμανοί φίλοι μας ούτε μας έχουν χαρίσει τίποτα ούτε χάνουν τίποτα. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να χάσουν λεφτά, μόνο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι «όποιοι νομίζουν ότι είναι σωστό να ασκούν παιδαγωγικού χαρακτήρα πίεση στην Ελλάδα, οφείλουν να γνωρίζουν ότι με τα τεχνάσματα αυτά ευνουχίζουν την ευρωζώνη».

Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να λάβει από την ευρωζώνη ένα καθαρό και οριστικό μήνυμα και πρόσθεσε πως εάν δεν σταματήσει η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη «δεν θα διασφαλιστεί το ευρώ, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που έχει η ευρωζώνη συνολικά».