Κόσμος
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 12:16

Συρία: Να παραδοθούν καλεί τους αντάρτες το καθεστώς Ασαντ

Συριακά στρατιωτικά ελικόπτερα έριξαν στη Δαμασκό φυλλάδια που καλούν τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους αλλιώς προειδοποιούν για «αναπόφευκτο θάνατο». Aυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων.

Συριακά στρατιωτικά ελικόπτερα έριξαν στη Δαμασκό και στα προάστια φυλλάδια που καλούν τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους αλλιώς προειδοποιούν για «αναπόφευκτο θάνατο ».

Κι ενώ μαίνονται με σφοδρότητα οι μάχες στη Δαμασκό, στο Χαλέπι και σε άλλες πόλεις, αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν εσπευσμένα τη Συρία και διαφεύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,διπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία στον καταυλισμό Αλ Ζαάτρι, στην Ιορδανία.

Συνολικά περισσότεροι από 22.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στον συγκεκριμένο καταυλισμό από τις 30 Ιουλίου που άνοιξε, δήλωσε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας στην περιοχή, Μελίσα Φλέμινγκ.

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που φθάνουν ασυνόδευτα στους καταυλισμούς προσφύγων.

«Μερικά παιδιά λένε πως οι γονείς τους έχασαν τη ζωή τους ή έμειναν στη Συρία για να ασχοληθούν με άλλους συγγενείς ή εργάζονται σε άλλες χώρες», εξήγησε η Φλέμινγκ.

Tην ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Αρμοστείας στη Γενεύη προειδοποιεί ότι 200.000 πρόσφυγες μπορεί να διασχίσουν την Τουρκία αν η αιματοχυσία στη Συρία συνεχιστεί.

«Ήδη υπολογίζουμε ότι οι πρόσφυγες μπορεί να φτάσουν τις 200.000 και εργαζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση για να καταστρώσουμε τα απαραίτητα σχέδια», δήλωσε στο Reuters η Σιμπέλα Ουίλκς.

Τόνισε , παράλληλα, ότι «είναι έτοιμοι να στείλουν προμήθειες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται ότι στην Τουρκία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 74.112 Σύροι πρόσφυγες και κατασκευάζονται τουλάχιστον πέντε νέοι καταυλισμοί επιπλέον των εννέα που ήδη υπάρχουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press, Reuters