Πολιτική
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 14:05

Αντ. Σαμαράς: Πρέπει να τρέξουμε και τρέχουμε

Την εκτίμηση ότι «το καράβι έχει αρχίσει και γυρίζει» εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημερώνοντάς τον για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ. «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν σημαίνει ότι έχουμε λιγότερο όγκο δουλειάς».

Την εκτίμηση ότι «το καράβι έχει αρχίσει και γυρίζει» εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενημερώνοντάς τον για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ.

«Νομίζω ότι έχει αρχίσει και γυρίζει το καράβι, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε λιγότερο όγκο δουλειάς ή πιο εύκολη δουλειά, γι' αυτό και πρέπει να τρέξουμε και τρέχουμε», απάντησε ο κ. Σαμαράς, ερωτηθείς από τον κ. Παπούλια αν το ταξίδι του σε Βερολίνο και Παρίσι ήταν ενδιαφέρον.

Τα αποτελέσματα των επαφών με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο, καθώς και το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013-2014 θα τεθούν επί τάπητος και στην αυριανή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους, κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, στις 10.00 το πρωί.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν και επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στον κ. Σαμαρά σε διεθνές επίπεδο, προειδοποιεί πως στο εσωτερικό το Κίνημα δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε οποιαδήποτε προωθούμενη πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2227714 . «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και εμείς να παρακολουθούμε παθητικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος με τη στάση που τηρεί ο Πρωθυπουργός. Μπορεί να υπογράμμισε ότι «η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εισέλθει σε κυβερνητική κρίση», παρατήρησε ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να συμπεριφέρεται σαν Πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης και να φέρνει τους εταίρους του προ τετελεσμέτων γεγονότων, λόγω πρωτοβουλιών ή παραλείψεων».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί αντιδράσεων μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης για το περιεχόμενο των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε πως οι φήμες αυτές «δεν μας φοβίζουν, γιατί γνωρίζουμε ότι ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και να μας τοποθετήσει σε τροχιά ανάπτυξης πολύ σύντομα». «Αναζητούμε», είπε, μιλώντας χθες στη δημόσια ραδιοφωνία, «και θα βρούμε τον δικαιότερο δυνατό τρόπο για να περάσουμε αυτή την δύσκολη προσπάθεια. Είναι κοινή απόφαση πιστεύω όλων όσοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και να μπούμε γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης».

«Το σίγουρο», τόνισε, «είναι ότι όταν έχουμε όλοι βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό, ή όποιο άλλο συμφέρον» και «δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτραπούν προσωπικές στρατηγικές».

Ειδικά για το θέμα των ειδικών μισθολογίων, ο κ. Κεδίκογλου διαβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασωθούν οι μισθοί των μάχιμων ένστολων... Μιλάμε για τη δικαιότερη κατανομή βαρών. Είναι μια δύσκολη δοκιμασία και προσπαθούμε η κοινωνία μας να την περάσει με τον δικαιότερο τρόπο».

Όσον αφορά στην εφεδρεία, σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση αναζητείται ο τρόπος να προστατευθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο όσοι χρειαστεί να αλλάξουν καθεστώς. «Ακόμα και εκεί», διευκρίνισε, «δεν υπάρχει απόφαση. Πρώτα απ' όλα αριθμός δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί και η μορφή που θα πάρει αυτό το καθεστώς, αν καταλήξουμε σε αυτήν την επιλογή, δεν έχει οριστικοποιηθεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε επίσης, ότι μέσα στο φθινόπωρο θα προχωρήσει η πρώτη αποκρατικοποίηση, επισημαίνοντας ότι στόχος δεν είναι αποκλειστικά και μόνο τα ταμειακό όφελος, αλλά και «το μήνυμα που στέλνεις διεθνώς, ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει, ότι αξίζει να επενδύσεις στην Ελλάδα». Μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.