Πολιτική
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 18:52

Εντονα προβληματισμένος για το «Δουβλίνο 3» ο Ν. Δένδιας

Μεγάλο προβληματισμό σχετικά με την προωθούμενη συνθήκη «Δουβλίνο 3» που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

Μεγάλο προβληματισμό σχετικά με την προωθούμενη συνθήκη «Δουβλίνο 3» που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. «Το Δουβλίνο 3, του οποίου η διαπραγμάτευση προβλέπεται να κλείσει μέχρι τέλος του έτους, διαμορφώνεται επί τα χείρω σε σχέση με το Δουβλίνο 2, καθώς διατηρεί αναλλοίωτο το στοιχείο ευθύνης για τη χώρα πρώτης εισδοχής λαθρομεταναστών και το οποίο δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Δεν είναι καλά τα πράγματα για τη χώρα μας. Υπάρχει πρόβλημα. Το κείμενο της νέας συνθήκης δεν περιέχει κανένα επωφελές αντάλλαγμα, κάτι που να ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις. Για το θέμα αυτό έχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη διάθεση να μας βοηθήσει. Όμως δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες».

Ο υπουργός απηύθυνε «θερμή παράκληση, και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς όλα τα κόμματα που έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλοκ κατά του Δουβλίνου 3». Γενικότερα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη κατεπείγουσας αντιμετώπισης του μεταναστατευτικού προβλήματος γιατί, όπως είπε, είναι ζήτημα ύπαρξης της ελληνικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται πως το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είναι η πρόβλεψη του ευρωπαϊκού κανονισμού για την ευθύνη της χώρας μέσω της οποίας εισέρχονται οι μετανάστες στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως αν οι παράνομοι μετανάστες συλληφθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι εκεί αρχές θα πρέπει να τους στείλουν στη χώρα από την οποία εισήλθαν στη Γηραιά Ήπειρο.

Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Δένδια επί του θέματος ήταν η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπής του νομοσχεδίου για την κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής και Φύλαξης παράνομων λαθρομεταναστών το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές των κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση και οι εκπροσώποι αρμόδιων φορέων εξέφρασαν διαφωνίες, κυρίως για τη δυνατότητα φύλαξης από ιδιωτικές εταιρίες των Κέντρων Υποδοχής και Φύλαξης παράνομων μεταναστών.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι φορέων, που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, επεσήμαναν την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό πρόβλημα και αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των Κέντρων Υποδοχής και Φύλαξης παράνομων μεταναστών ως μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Ο Χρήστος Φωτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάθεση της φρούρησης των Κέντρων σε ιδιωτικές εταιρίες, διότι, όπως είπε, ο ρόλος τους θα είναι διακοσμητικός και στα δύσκολα η αστυνομία θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει.

Ο Αριστείδης Γιαννακίδης, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, επεσήμανε ότι στην περιοχή επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας μετά την εγκατάσταση λαθρομεταναστών στις σχολές δοκίμων Αστυφυλάκων Θράκης, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την προσωρινότητα ή μη του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης εξέφρασε την έντονη αντίθεση του θέτοντας μάλιστα θέμα αντισυνταγματικότητας για την δυνατότητα φύλαξης λαθρομεταναστών από ιδιωτικές εταιρίες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης δήλωσε την πλήρη διαφωνία του στην ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Υποδοχής λαθρομεταναστών στην Θράκη έστω και αν αυτά, όπως είπε, έχουν προσωρινό χαρακτήρα, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός. «Κατανοούμε το μέγεθος του προβλήματος αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλογικά σε όλες τις πόλεις της ελληνικής επικράτειας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος, έκανε λόγο για «αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας που είναι έτοιμη να εκραγεί» και ζήτησε τη συνεργασία του υπουργείου αλλά και την ανταποδοτικότητα για την δημιουργία Κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη Βασίλης Καρύδης, συμφώνησε με τα όσα είχε επισημάνει η αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Αγγελική Αργυροπούλου, σχετικά με συχνές καταδίκες της χώρας μας σε ό,τι αφορά τα μέτρα και το χρόνο κράτησης λαθρομεταναστών αλλά και της μεταχείρισης τους.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Γεώργιος Τσαρμπόπουλος, υποστήριξε ότι «δεν έγινε ο διάλογος για το ποια θα είναι εκείνη η δέσμη μέτρων που θα αντιμετώπιζε την ουσία του προβλήματος που είναι ο εγκλωβισμός χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων που δυνάμει μπορεί να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και να αποτελέσουν και αυτοί στοιχεία παραβατικότητας». Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει το σύστημα ασύλου και να ξεπεραστούν τα προβλήματα στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αλαβάνος, υπογράμμισε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα του νομοθετικού πλαισίου που αφορά το άσυλο ενώ ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμου Ελλάδος χαρακτήρισε αναγκαία την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών για τη χωροθέτηση των Κέντρων Υποδοχής και Φύλαξης παράνομων μεταναστών.

Το πρωί, μιλώντας στο ρ/σ Σκάι, ανέφερε πως η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου, τονίζοντας ότι θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και η πρώτη αποτίμηση θα γίνει μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Ανέφερε επίσης ότι η χρηματοδότηση γίνεται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα γίνει διαπραγμάτευση για αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο 95%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ