Πολιτιστικά
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 11:22

Νέες πρεμιέρες με φόντο παλιές επιτυχίες

Με το βλέμμα στραμμένο στο Φεστιβάλ της Βενετίας, που άνοιξε τις πύλες του, ένα κατασκοπευτικό δράμα, κωμωδία από την χώρα των καγκουρό, τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο και δύο σπουδαίες επανεκδόσεις από τα παλιά θα προσπαθήσουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Φεστιβάλ της Βενετίας, που άνοιξε τις πύλες του, ένα κατασκοπευτικό δράμα, κωμωδία από την χώρα των καγκουρό, τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο και δύο σπουδαίες επανεκδόσεις από τα παλιά θα προσπαθήσουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

«Ο χορός των κατασκόπων»

Βασισμένο στο βιβλίο που έγραψε ο δημοσιογράφος Τομ Μπράντμπυ, τον καιρό που εργαζόταν ως τηλεοπτικός ανταποκριτής στη Βόρεια Ιρλανδία, τη δεκαετία του '90 και, ενώ είχε τραυματιστεί σοβαρά από σφαίρα σε μια αναταραχή, το θρίλερ του Τζέιμς Μαρς, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βερολίνου, αποτυπώνει το παρασκήνιο της ταραγμένης αυτής εποχής. Με πρωταγωνιστές τους Κλάιβ Όουεν, Άινταν Γκίλεν, Ντόμναλ Γκλίσον, Μπριντ Μπρέναν, Ντέιβιντ Ουίλμοτ και Γκίλλιαν Άντερσον, μια μητέρα, που ζει στο Μπέλφαστ με τα αδέρφια της, τα οποία είναι σκληροπυρηνικά μέλη του IRA, συλλαμβάνεται για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Λονδίνο. Μετά από εκβιασμό για την ελευθερία της και τη ζωή του γιου της, αναγκάζεται να γίνει κατάσκοπος. Ο συγγραφέας, υπογράφοντας και το σενάριο της ταινίας, αναφέρει: «Το βιβλίο ήταν για μένα μια ευκαιρία να ενημερώσω το κοινό για όλες τις οπτικές του θέματος, που δε μπορούσαν να χωρέσουν στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Έφτιαξα την ιστορία με σκοπό να δείξω τι συνέβαινε πραγματικά και την αληθινή ένταση των καταστάσεων».

«Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης»

Η τρίτη συνέχεια της επιτυχημένης σειράς ταινιών κινουμένων σχεδίων -σκηνοθετημένη από τους Έρικ Νταρνέλ, Τομ ΜακΓκαρθ και Κόνραντ Βέρνον και, φυσικά, για μια ακόμα φορά, με τη μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ, Χανς Ζίμερ- φέρνει και πάλι κοντά μας την αξιολάτρευτη παρέα του ζωολογικού κήπου, για πρώτη φορά και σε τρισδιάστατη έκδοση. Οι αγαπημένοι ήρωες αγωνίζονται ακόμα να φτάσουν στη Νέα Υόρκη, περιοδεύοντας στην Ευρώπη, με φόντο το φαντασμαγορικό πρόγραμμα ενός τσίρκου.

«Οι κουμπάροι και το κριάρι»

Οι τρεις κουμπάροι που συνοδεύουν έναν επίδοξο γαμπρό στο ταξίδι του στην Αυστραλία για τον γάμο, προκαλούν το απόλυτο χάος, στην κωμωδία του Στέφαν Έλιοτ, με τους Ξαβιέ Σάμιουελ, Ολίβια Νιούτον Τζον, Κρις Μάρσαλ, Ρέμπελ Γουίλσον και Τιμ Ντραξλ.

«Το τελευταίο κύμα»

Το ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου του 1977, με την υπογραφή του σκηνοθέτη των ταινιών «Truman show», «The way back» και «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», Πήτερ Γουέαρ, σκιαγραφεί τη διαμάχη μεταξύ του μυστικισμού και του ορθολογισμού του Δυτικού Κόσμου. Σε μια ιστορία, όπου όνειρο και πραγματικότητα χωρίζονται από λεπτά όρια, που δύσκολα διακρίνει ο ανθρώπινος νους και, αιωρούμενη στον κόσμο του μεταφυσικού, στηρίζεται στον αρχαίο μύθο των ιθαγενών Αβοριγίνων της Αυστραλίας, που λέει ότι «ο κόσμος θα βουλιάξει κάτω από ένα γιγαντιαίο κύμα». Με τους Ρίτσαρντ Τσαμπερλέιν, Ολίβια Χάμνετ, Ντέιβιντ Γκουλπίλιλ, Φρέντερικ Πάρσλοου και Βίβιαν Γκρέι, ένας νεαρός ιθαγενής δολοφονείται, κατά τη διάρκεια ενός καυγά σε κάποιο μπαρ. Ο δικηγόρος της υπόθεσης υποπτεύεται πως ο φόνος σχετίζεται με φυλετική τελετουργία και τιμωρία του νεκρού από τους ομοϊδεάτες του και τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται από τα παράξενα όνειρά του, που γίνονται όλο και πιο τρομακτικά.

Σύμφωνα με τους Αβοριγίνες, οι οποίοι είναι ένας από τους αρχαιοτέρους λαούς της γης και πιστεύουν ότι μπορούν να παίρνουν όποια μορφή επιθυμούν - ανθρώπου, ζώου, φυτού η βράχου, η γη δίνει στους ανθρώπους της ερήμου ό,τι χρειάζονται, αν ξέρουν τα μυστικά της, και τους συνδέει μέσω του ονειρέματος με όλα τα ζωντανά και τα παντοδύναμα προγονικά όντα, που έρχονται από τη χώρα του ονειρέματος, έναν παράλληλο κόσμο μέσα στον χωρόχρονο, που αποτελεί τη βάση για την πνευματικότητα του ανθρώπου.

«Το μαγαζί της γωνίας»

Η ασπρόμαυρη αισθηματική ταινία του Έρνστ Λιούμπιτς αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς πραγματεύεται τη σχέση εργοδότη - υπαλλήλου, με την εκμετάλλευση και την προσπάθεια των ανθρώπων να επιβιώσουν, νικώντας το αρνητικό κλίμα και την ανεργία. Ο ήδη βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «The Philadelphia story» Τζέιμς Στιούαρτ και η Μάργκαρετ Σάλλιβαν πρωταγωνιστούν σε αυτήν την ταινία του 1940, η οποία διασκευάστηκε το 1998, με τον τίτλο «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας» και πρωταγωνιστικό ζευγάρι τους Τόμ Χάνκς και Μεγκ Ράιαν.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης