Κόσμος
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 14:35

Σε αδιέξοδο το Σ.Α. του ΟΗΕ για τη Συρία

Άρση από το αδιέξοδο αναζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Αρση από το αδιέξοδο αναζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Το βέτο που έθεσαν η Ρωσία και η Κίνα σε τρία σχέδια απόφασης για την ανάληψη δράσης κατά του καθεστώτος Ασαντ οδήγησαν πολλές δυτικές χώρες να μην εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση που έλαβε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να μην συμμετάσχει στη σύνοδο αντανακλά την αμερικανική άποψη, ότι όσο η Μόσχα τάσσεται υπέρ του Ασαντ δεν έχει νόημα να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου συγκάλεσε την σύνοδο των ΥΠΕΞ ως «έκκληση στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπιστούν ανθρωπιστικά θέματα, χωρίς να παραβλέπεται η πολιτική διάσταση».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχεται επικρίσεις καθώς οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν άβουλο σε ότι αφορά τη Συρία, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην ανάληψη δράσης στη Λιβύη, όπου οι αντάρτες με την συνδρομή των ξένων δυνάμεων ανέτρεψαν τον Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε χθες τα Ηνωμένα Έθνη να προστατεύσουν τους εκτοπισμένους Σύρους εντός της χώρας τους, όμως ο Μπασάρ αλ Ασαντ απέρριψε τις προτάσεις για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης εντός του συριακού εδάφους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο