Πολιτική
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 14:40

Διαβεβαιώσεις Ευ. Στυλιανίδη προς τους δημάρχους

Δεσμεύσεις έναντι των δημάρχων για αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της υποχρηματοδότησης των δήμων, ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Δεσμεύσεις έναντι των δημάρχων για αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω της υποχρηματοδότησης των δήμων, ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Εσπευσε μάλιστα να υπεραμυνθεί των χειρισμών της κυβέρνησης στο ζήτημα, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν αρρυθμίες και οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν «από τη μακρά προεκλογική περίοδο και κυρίως από τη λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου».

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, απ' την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης, το υπουργείο Εσωτερικών κλήθηκε να καλύψει κενά και να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις που έπρεπε επειγόντως να αντιμετωπισθούν, για να μπορέσουν οι δήμοι να μείνουν όρθιοι και οι κοινωνικές πολιτικές ενεργές.

Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση προσφέρει πολλά, παρά την περικοπή των πόρων της κατά 60% και επανέλαβε ότι «προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολιτική για αστέγους και αναξιοπαθούντες, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, συντήρηση σχολείων, μεταφορά μαθητών κ.λπ., είναι δράσεις που κρατούν την κοινωνία όρθια και δεν πρέπει επουδενί να σταματήσουν».

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των δήμων, ο κ. Στυλιανίδης, είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΚΕΔΕ διασφαλίστηκε η εκταμίευση των παρακρατηθέντων, και με εντολή του κ. Σαμαρά προς το υπουργείο Οικονομικών, θα διατεθεί το πρώτο ποσό των 35 εκατ. ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αντιμετωπιστούν, όπως ζήτησε η ΚΕΔΕ, οι τρέχουσες μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των δήμων.

Επιπλέον, για την οικονομική δυσπραγία των δήμων ανέφερε ότι «η τακτική επιχορήγηση προς τους δήμους δινόταν με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα ενισχυόταν κατά 300 εκατ. ευρώ και θα φτάσει τα 2,7 δισ. και ήταν κατά μέσο όρο 135 εκατ. ευρώ το μήνα, παρά το γεγονός ότι οι μηνιαίες αποδόσεις από το Γενικό Λογιστήριο Κράτους ήταν στη βάση του 2,4 δισ.».

«Από την πρώτη στιγμή ενεργήσαμε προς το υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους, συνολικού ύψους 213.8 εκ ευρώ», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται οφειλές σε άλλες δράσεις των ΚΑΠ (μεταφορά μαθητών, ΒσΣ, Λειτουργικά Σχολείων) οπότε να είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε την τακτική επιχορήγηση των Δήμων στα 97 δισ. τον Ιούλιο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ως το τέλος του έτους».

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε εκτεταμένη αναφορά και στις κοινωνικές δομές των δήμων. Μεταξύ άλλων, ανάφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε άμεσα στον προγραμματισμό προσλήψεων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και την επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να ικανοποιηθούν περίπου 20.000 αιτήσεις οικογενειών για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για τη λειτουργία των σχολείων, σημείωσε ότι από τα 80 εκατ. ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί από τους ΚΑΠ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μέχρι τον Ιούλιο του 2012 δόθηκαν μόνο 20 εκατ. με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για τη χρονιά που ξεκινά, ιδιαίτερα λόγω της εξίσωσης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. «Για το λόγο αυτό», συμπλήρωσε, «προχωράμε άμεσα στην καταβολή 20 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του Σεπτεμβρίου για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προσπαθώντας παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα ώστε να αποδοθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί στο ακέραιο».

Ακόμη, υπογράμμισε τις προσπάθειες που κατέβαλε το υπουργείο Εσωτερικών για την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς μαθητών, για φέτος αλλά και για το μέλλον, καθώς η αρμοδιότητα θα επανέλθει στις περιφέρειες από το σχολικό έτος 2013-14.

Για τα προνοιακά επιδόματα δήλωσε ότι διαπιστώθηκε τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή τους, και υποσχέθηκε ότι με τα μέχρι στιγμής οικονομικά δεδομένα η καταβολή του επιδόματος για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα είναι εφικτή στις αρχές Οκτωβρίου.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτό και παράλληλα σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας να βρεθούν οι πόροι και οι διαδικασίες για να συνεχιστεί και το επόμενο εξάμηνο, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013.

Τέλος, άσκησε κριτική στον «Καλλικράτη», καθώς, όπως είπε, μετέφερε πολλές αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς την παράλληλη μεταφορά πόρων, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις γραφειοκρατία, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και αναποτελεσματικότητα. «Στόχος μας δεν είναι να αποψιλώσουμε τον "Καλλικράτη", αλλά να παρέμβουμε προκειμένου να σας διευκολύνουμε αξιοποιώντας τη δική σας πρακτική εμπειρία στο πλαίσιο πάντοτε ενός Εθνικού Σχεδιασμού Αποκέντρωσης», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Κ. Ασκούνης: «Κόκκινη γραμμή» τα 2,7 δισ. ευρώ προς τους δήμους από τους ΚΑΠ

Από την πλευρά του, μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την απόδοση στους δήμους των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Ο κ. Ασκούνης τόνισε ότι το αυτό «είναι το ποσό για να καλύψουμε τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών», καθώς και ότι «η οποιαδήποτε παρέκκλιση από το ποσό αυτό οδηγεί τους δήμους σε στάση πληρωμών, σε αναστολή υπηρεσιών σε κατάρρευση».

Εκανε παράλληλα λόγο για «ιστορικό συνέδριο», οι αποφάσεις του οποίου θα κρίνουν το θεσμό και την επιβίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ προειδοποίησε ότι η «κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία, από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους».

«Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει ακόμη όρθιος», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, της Αδέσμευτης Δημοκρατικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης (πρόσκειται στη ΝΔ), δημάρχου Λάρισας Κώστα Τζανακούλη, ο οποίος ότι τα χρήματα που τους δίνει η κυβέρνηση δεν φτάνουν με τίποτε και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιμείνουν στα 2,7 δισ. ευρώ. «Είναι κόκκινη γραμμή, δεν πάει παρακάτω. Παρακάτω κλείνουν οι δήμοι», επισήμανε.

Ο κ. Τζανακούλης διατύπωσε ξεκάθαρα και τη θέση του ως προς τη στάση που πρέπει να ακολουθήσουν οι αιρετοί άρχοντες λέγοντας: «Πρέπει να αγωνιστούμε. Εγώ το λέω ξεκάθαρα. Χωρίς αγώνες δεν γίνεται τίποτα. Ας κατέβουμε και στο πεζοδρόμιο, ας φτάσουμε αν χρειαστεί να κλείσουμε και τους Δήμους και άλλες μορφές, γιατί πρέπει να κάνουμε την παρουσία μας αισθητή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων πρότεινε και ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση» στην ΚΕΔΕ Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, εκτιμώντας ότι «οι δήμαρχοι δεν έχουν άλλο δρόμο».

Όπως επεσήμανε, «πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθούμε, πριν φτάσουμε ο καθένας μόνος του να παραιτείται και να φεύγει, γιατί αυτό δεν αποτελεί λύση, αλλά ήδη κάποιοι συνάδελφοι είναι τόσο πολύ απελπισμένοι που αυτό βλέπουν ως μοναδική λύση».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει εκ νέου για να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του για τη στάση που θα τηρήσουν οι αιρετοί, ενώ η Ένωση απευθύνει έκκληση για ενότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ