Κόσμος
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 15:24

Συρία: Καταγγελίες για βομβαρδισμούς αμάχων σε ουρές για ψωμί

Το θάνατο δεκάδων αμαχων πολιτών στο Χαλέπι την ώρα που περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, κατήγγειλε η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία συνεδριάζει σήμερα το Σ.Α. του ΟΗΕ, την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Το θάνατο δεκάδων αμαχων πολιτών στο Χαλέπι την ώρα που περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, κατήγγειλε η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι επιθέσεις είτε έγιναν χωρίς να δοθεί σημασία στους πολίτες είτε έγιναν με στόχο τους πολίτες, οι οποίοι όπως υποστηρίζει, είναι αναγκασμένοι να σχηματίζουν ουρές έξω από τον ολοένα και πιο μικρό αριθμό φούρνων στο Χαλέπι, που βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Όπως αναφέρουν , τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν πλήξει τουλάχιστον 10 φούρνους στο Χαλέπι, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

«Τόσο οι απερίσκεπτες επιθέσεις χωρίς διάκριση όσο και οι επιθέσεις με στόχο πολίτες συνιστούν εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε η κυβερνητική οργάνωση.

Οι ελλείψεις στο Χαλέπι έχουν αναγκάσει πολλούς από τους φούρνους στην πόλη να κλείσουν και έξω από τους εναπομείναντες σχηματίζονται τεράστιες ουρές.

«Κάθε μέρα οι κάτοικοι στο Χαλέπι πάνε και σχηματίζουν ουρές για να πάρουν ψωμί για τις οικογένειές τους κι αντί γι' αυτό παίρνουν θραύσματα που διαπερνούν τα σώματά τους, από βόμβες και οβίδες των κυβερνητικών δυνάμεων», ανέφερε ο Όλε Σολβάνγκ, ο οποίος επισκέφτηκε το Χαλέπι για λογαριασμό της οργάνωσης.

«Κάθε πιλότος ο οποίος εκ προθέσεως εκτοξεύει έναν πύραυλο σε μια ουρά για τρόφιμα που έχουν σχηματίσει πολίτες και κάθε αξιωματικός που δίνει τέτοια διαταγή, πρέπει να αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη για τα εγκλήματά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι αντικαθεστωτικοί κατέρριψαν μαχητικό αεροσκάφος

Μαχητικό αεροσκάφος του συριακού στρατού φαίνεται ότι κατέρριψαν οι αντικαθεστωτικοί στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters.

Η ταξιαρχία των Σύρων Μαρτύρων ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε κοντά στην πόλη αλ Ταγιαμπίγια. Νωρίτερα, το Aλ Αραμπίγια μετέδωσε βίντεο που απεικόνιζε καπνό στον ουρανό κι έναν άνθρωπο να πέφτει με αλεξίπτωτο.

Στο μεταξύ, νέες σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν τα ξημερώματα ανάμεσα στο συριακό στρατό και τους αντάρτες στα ανατολικά και στα νότια της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη χθεσινή ημέρα, 128 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 77 πολίτες.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αρση από το αδιέξοδο αναζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Το βέτο που έθεσαν η Ρωσία και η Κίνα σε τρία σχέδια απόφασης για την ανάληψη δράσης κατά του καθεστώτος Ασαντ οδήγησαν πολλές δυτικές χώρες να μην εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση που έλαβε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να μην συμμετάσχει στη σύνοδο αντανακλά την αμερικανική άποψη, ότι όσο η Μόσχα τάσσεται υπέρ του Ασαντ δεν έχει νόημα να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου συγκάλεσε την σύνοδο των ΥΠΕΞ ως «έκκληση στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπιστούν ανθρωπιστικά θέματα, χωρίς να παραβλέπεται η πολιτική διάσταση».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχεται επικρίσεις καθώς οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν άβουλο σε ότι αφορά τη Συρία, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην ανάληψη δράσης στη Λιβύη, όπου οι αντάρτες με την συνδρομή των ξένων δυνάμεων ανέτρεψαν τον Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε χθες τα Ηνωμένα Έθνη να προστατεύσουν τους εκτοπισμένους Σύρους εντός της χώρας τους, όμως ο Μπασάρ αλ Ασαντ απέρριψε τις προτάσεις για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης εντός του συριακού εδάφους.

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,Γαλλικό Πρακτορείο