Πολιτική
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2002 15:27

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

ΣE AΠΕΡΓΙΑΚΟ κλοιό βρίσκεται από τα μεσάνυχτα η χώρα, εξαιτίας της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό. Σημειώνεται ότι η συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΣΚΕ της ΓΣΕΕ και οι ομοσπονδίες που ελέγχει, διαφωνούν με τη σκοπιμότητα της σημερινής απεργίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των διοργανωτών της κινητοποίησης, η συμμετοχή των εργαζομένων είναι ικανοποιητική και σε πολλές περιπτώσεις, (π.χ. μεταφορές), φθάνει το 100%.

Σήμερα δεν κινούνται μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία, ενώ έχουν ακυρωθεί 31 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τα τρένα του ΟΣΕ πραγματοποιούν μόνο δρομολόγια κοινωνικών αναγκών.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στις τραπεζικές συναλλαγές κυρίως στις κρατικές τράπεζες, καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο δημόσιο όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, ενώ υπολειτούργησαν οι ΔΕΚΟ. Μερική συμμετοχή στην απεργία καταγράφηκε και στο χώρο της οικοδομής, στη βιομηχανία και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται από τα ιατρεία του ΙΚΑ και τα δημόσια νοσοκομεία. Από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. σημειώθηκε "μπλακ άουτ" και στην ενημέρωση, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών συμμετείχε στην γενική απεργία με τρίωρη στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ.

Η συγκέντρωση

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως. Την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που συζητείται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησαν από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, (ΠΑΣΚΕ), ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης, (ΣΥΝ) ο γραμματέας της συνομοσπονδίας Γιάννης Μανώλης, (ΔΑΚΕ), και το μέλος της διοίκησης και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος.

Οι απεργοί κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, ενώ στην οδό Φιλελλήνων ενώθηκαν με τους τριακόσιους περίπου συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που από τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταλάβει το υπουργείο Οικονομίας.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης παρέδωσαν στα πολιτικά κόμματα το ψήφισμα της απεργιακής κινητοποίησης, με το οποίο τους ζητούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 9 μ.μ. έξω από τη Βουλή, την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Παπαρήγα και Κωνσταντόπουλος στη συγκέντρωση

Οι εργαζόμενοι δεν θα νομιμοποιήσουν το νομοσχέδιο, ακόμη και αν ψηφιστεί, δήλωσε προσερχόμενη στη συγκέντρωση η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι η απεργία ήταν επιτυχημένη και η συμμετοχή στη συγκέντρωση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της μετακίνησης.

Νεοφιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δείγμα κοινωνικής αναλγησίας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, την μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του στο χώρο της συγκέντρωσης, ο κ.Κωνσταντόπουλος, υπογράμμισε ότι δίκαια διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι και σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος ασφάλισης.

H κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων της πόλης και συμμετείχαν στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία.

Εξαιτίας την απεργίας, πολλές υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπολειτούργησαν σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος λειτούργησε σχεδόν κανονικά, καθώς το ποσοστό συμμετοχής στη σημερινή απεργία στις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής ανήλθε σε 22,3%, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έκαναν στάση εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και θα κάνουν νέα στάση από τις 9 το βράδυ μέχρι το τέλος της βάρδιας.

Οι απεργοί στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) όπου μίλησαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης.

Φτάνοντας στο υπουργείο στελέχη του ΠΑΜΕ θυροκόλλησαν δικό τους ψήφισμα, ενώ αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον υπουργό Γιώργο Πασχαλίδη και τον ενημέρωσε για τα αιτήματα τους.