Έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Συρία απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων.
Έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Συρία απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων.
«Όλες οι πλευρές οφείλουν να σταματήσουν κάθε μορφή βίας, με την κύρια ευθύνη να επαφίεται στην συριακή κυβέρνηση η οποία πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί βαριά όπλα», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν σε συνέντευξη Τύπου που αναμετέδωσε το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ συνάντησε νωρίτερα τον Σύρο πρωθυπουργό Ουάελ αλ Χάλακι και τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ στο περιθώριο της συνόδου του Κινήματος των Αδέσμευτων στην Τεχεράνη.
«Όλοι εκείνοι που παρέχουν ή θα μπορούσαν να παράσχουν όπλα στις δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν», επέμεινε ο Μπαν Κι Μουν, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η συριακή κυβέρνηση έχει «την υποχρέωση» να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό.
Σε συναντήσεις του παράλληλα με Ιρανούς ανώτατους αξιωματούχος στο περιθώριο της συνόδου, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κάλεσε το Ιράν «να εργαστεί υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας στη Συρία».
Την Πέμπτη, ο Μπαν Κι Μουν είχε ζητήσει από τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να «χρησιμοποιήσει την επιρροή» του Ιράν για να πείσει τη Συρία να «θέσει κατεπειγόντως τέλος στη βία». Η Τεχεράνη «μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο για την επίλυση» της συριακής κρίσης, εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας, παρά το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συριακή αντιπολίτευση θεωρούν πως το Ιράν δεν μπορεί να εμπλακεί σε καμιά περίπτωση στις προσπάθειες να βρεθεί λύση εξαιτίας της υποστήριξης που η Ισλαμική Δημοκρατία παρέχει στο καθεστώς της Δαμασκού από την έναρξη της εξέγερσης, τον Μάρτιο του 2011.
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είπε εξάλλου στον Χάλακι ότι θεωρεί τη συριακή κυβέρνηση το «θύμα» σε μια σύγκρουση την «κρυφή» ευθύνη για την οποία επέρριψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο