Πολιτική
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2012 21:34

Αλ. Τσίπρας: Στο επίκεντρο το αίτημα για κοινωνική απελευθέρωση

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή», που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή», συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αποτελούμενη από στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, μίλησε για την ανάγκη ακύρωσης του Μνημονίου και της αντικατάστασής του με ένα εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς και για «την ανατροπή του φαύλου, πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή εκδήλωση, ημέρα της επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, εξ' αρχής ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νέο ΠΑΣΟΚ «όπως διατείνονται τα μέσα της διαπλοκής», ούτε θέλει και να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ούτε και να οικειοποιηθεί μια διακήρυξη αρχών «που δεν ήταν αφήγηση της δικής μας αριστεράς», παρόλο που όπως είπε, η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη αντλούσε από το ιδεολογικό, προγραμματικό και αγωνιστικό απόθεμα της ιστορικής αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή», μιας ομάδας στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχει τη σημασία της ισχυρής δέσμευσης, στη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο για να σταματήσει τη λεηλασία του λαού μας και γιατί «μας ενώνει η ισχυρή δέσμευσή μας στην προγραμματική και πολιτική ενότητα όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων».

Όπως ανέφερε, «την επικαιρότητα της 3ης του Σεπτέμβρη ανέδειξε - όσο παράξενο κι αν ακούγεται - το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Όχι γιατί την εγκατέλειψε. Αυτό είναι δική του, εσωτερική υπόθεση. Αλλά γιατί παρέδωσε το πολιτικό τέκνο της. Την αλλαγή της 18ης Οκτώβρη του '81. Ως λάφυρο στην τρόικα των δανειστών». «Γιατί το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου» συνέχισε «στοχοποιεί και μεθοδικά ξηλώνει μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού στη δεκαετία του '80, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι δική του υπόθεση. Αυτό είναι δική μας υπόθεση».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μεταφορά εισοδήματος και πλούτου από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην μικρή και άπληστη ολιγαρχία του «λόμπι της χρεοκοπίας», δηλαδή, όπως είπε, σε επιχειρηματικούς κύκλους που έδωσαν λυσσαλέα μάχη, λάσπης και φόβου για να αποτρέψουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην εξουσία. Καταφερόμενος και κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πρόσθεσε πως αυτοί οι κύκλοι «έδωσαν λυσσαλέα μάχη υπέρ του παλιού πολιτικού κόσμου και ιδιαίτερα υπέρ κυρίου Σαμαρά, που τώρα τους ανταποδίδει την προστασία ρίχνοντας ο ίδιος λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και προσπαθώντας να σκεπάσει από κάτω της αυτήν την εύγλωττη σύμπτωση συμφερόντων».

Ο Τσίπρας κατηγόρησε γενικότερα την κυβέρνηση συνεργασίας πως υφάρπαξε την ψήφο του λαού «με τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνώσας πρώην Αριστεράς του κ. Κουβέλη για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και απαγκίστρωση απ’ αυτό», τονίζοντας πως «αυτές οι κυβερνήσεις της εξαπάτησης του λαού παραβιάζουν ακόμη πιο ωμά την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας» καθώς, «μετεκλογικά, αντιμετωπίζουν με λάσπη, αυταρχισμό και βία κάθε προσπάθεια λαϊκής αντίδρασης».

«Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για τη λαϊκή κυριαρχία, να ξαναφέρουμε την κοινωνία στο προσκήνιο» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «οι βαθιές συνέπειες των Μνημονίων φέρνουν σήμερα στο επίκεντρο, όσο ποτέ άλλοτε από το ’74, το αίτημα για κοινωνική απελευθέρωση και αλλαγή».