Πολιτική
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012 20:19

Σύσταση εξεταστικής για το ΔΝΤ και τα Μνημόνια ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την υποβολή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την υποβολή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική οικονομία παραμένει σε τροχιά επιδεινούμενης ύφεσης χωρίς ορατή προοπτική ανάκαμψης μετά από σχεδόν δυόμισι χρόνια εφαρμογής των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν μέσω των Μνημονίων τα οποία όχι μόνο δεν οδήγησαν στον περιορισμό του δημόσιου χρέους αλλά αντίθετα το επιβάρυναν με αποτέλεσμα να έχει καταστεί «μη βιώσιμο».

Καταρχήν, το προκαταρκτικό πολιτικό ερώτημα που επιβάλλεται να εξεταστεί πρώτα είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία από το 1994 όταν συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα έως το 2007, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του AEΠ αλλά παρουσίαζε αυξητικές τάσεις».

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, προσθέτει, θα πρέπει να διευκρινιστούν πρωτίστως οι λόγοι για τους οποίους οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν μια πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων του δημοσίου με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, επέτρεψαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των αντίστοιχων κοινωνικών μερίδων και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία.

Ταυτόχρονα η Εξεταστική Επιτροπή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εστιαστεί και σε παραμέτρους αύξησης του δημοσίου χρέους, όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή μετά το 1996 (ύψους 60 δισ.ευρώ), η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, η σταθερή πρακτική της υπερτιμολόγησης προμηθειών και δημοσίων έργων όπως επίσης να διερευνηθεί η σχέση του ελληνικού Δημοσίου με την Goldman Sacks.

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, σύμφωνα με τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα για την δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να διερευνηθεί αν υπάρχουν πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις κυβερνητικών φορέων και κάθε άλλου προσώπου που επιδείνωσαν την οικονομική θέση της χώρας και υπονόμευσαν την πιστοληπτική της ικανότητα.

«Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη εγείρει τεράστιο πολιτικό και νομικό ζήτημα και χρήζει εξονυχιστικής διερεύνησης και από τη Βουλή των Ελλήνων ώστε να διαλευκανθεί αν ο τότε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Γ. Παπανδρέου αλλά και ο τότε υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της τότε κυβέρνησης γνώριζαν τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης να εξηγηθεί για ποιους λόγους προχώρησαν στην υπογραφή του Μνημονίου 1 και των πρώτων Δανειακών Συμβάσεων», σημειώνει.

Διερεύνησης χρήζουν, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, και οι καταγγελίες πρώην μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ρόλο του πρώην Πρόεδρου της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και για πολιτικές παρεμβάσεις που πιθανόν να οδήγησαν στην παραποίηση στοιχείων και την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του έτους 2009.

Επιπλέον, ζητεί εξηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και από την τότε κυβέρνηση για το τεράστιο ζήτημα που προέκυψε με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων από τον Οκτώβριο του 2009 και μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους όταν η ΤτΕ μείωσε το χρόνο διακανονισμού των ομολόγων σε Τ+1.

Μάλιστα, ζητεί σε βάθος έρευνα και για τη διασαφήνιση των συνθηκών που οδήγησαν στην συμφωνία για το δεύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI Mk2) καθώς και για τις επιμέρους ρυθμίσεις της ενώ πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες τόσο του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου όσο και του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει σημειώνοντας ότι όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ και η συνακόλουθη υπαγωγή στο Μνημόνιο ήταν ένα προαποφασισμένο σχέδιο με στόχο την εσωτερική υποτίμηση.

ΠΑΣΟΚ: Πράξη προσβολής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Πράξη προσβολής της πρόσφατης δημοκρατικής κρίσης του ελληνικού λαού και των κοινοβουλευτικών θεσμών χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. «Είναι δε, έτσι διατυπωμένη, ώστε μέσα από την γενίκευση, να αυτοακυρώνεται σκοπίμως», προσθέτει.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή δείχνει τρία πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ: α) ότι αρνείται να αντιληφθεί πως η πολιτική του επιχειρηματολογία, βασισμένη στη δημαγωγία, την ισοπέδωση, τον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία, απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, β) επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή και τους νόμους του κράτους και γ) επιδεικνύει απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς το κράτος δικαίου, καθώς δεν μπορεί να διαχωρίσει τι συνιστά αντικείμενο νομικού και μάλιστα ποινικού ελέγχου και τι συνιστά αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες.

KKE: Συσκοτίζει το κύριο πρόβλημα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Προτάσεις σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Μνημόνιο, «συσκοτίζουν το κύριο πρόβλημα, ότι δηλαδή, είναι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που καμία εκδοχή διαχείρισης δεν μπορεί να την αποτρέψει και να την διαχειριστεί προς όφελος του λαού» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, παρότι αναγνωρίζουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (ή αντίστοιχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων) αναφέρεται σε υπαρκτά ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης, παρατηρούν ότι «δεν πρόκειται να ανακόψει την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που στις σημερινές συνθήκες, ακόμα πιο αποφασιστικά επιβάλλεται να κλιμακώσουν τη μαζική και συντονισμένη πάλη τους».

«Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων είναι συμβολή στην ανάπτυξη των αγώνων του λαού για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής - και εκεί κρίνεται η στάση του κάθε κόμματος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή, αφού μελετήσει το σύνολο των στοιχείων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπέρ της πρότασης ο Νίκος Νικολόπουλος

Τη στήριξή του στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων - για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος.

Υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη υπόσχεση είχε δώσει προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς «με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο», ο βουλευτής Αχαΐας σημειώνει πως «σπεύδει να δηλώσει ευθέως, όχι απλά και την δική του συμφωνία, αλλά και την έμπρακτη στήριξή του, εντός και εκτός Βουλής, στο αίτημα των δύο κομμάτων».

«Όσοι εξακολουθούν να ποντάρουν σε μια καταστροφή, θα αποτύχουν»

Όσοι εξακολουθούν να ποντάρουν σε μια καταστροφή θα αποτύχουν, σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το ΔΝΤ και τα Μνημόνια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι ώρα που οι εξελίξεις στην Ευρώπη δικαιώνουν τη θέση μας ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική ενώ η χώρα επιχειρεί να υπερασπιστεί τις θυσίες των Ελλήνων και να διαμορφώσει τους όρους μιας βιώσιμης οικονομίας, μιας ασφαλούς πορείας για την ελληνική κοινωνία.

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι θεμελιώδεις αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υιοθετούνται πλέον ως αδήριτη ανάγκη και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, δημιουργώντας ένα εθνικό μέτωπο και υπογραμμίζεται ότι η πιο θεμελιώδης πολιτική απόφαση που έλαβε το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου, ήταν να κάνει τα πάντα για να μην ζήσουν οι Έλληνες μια εθνική τραγωδία, τη βίαιη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα .

Ωστόσο, τονίζεται ότι κάποιοι εξακολουθούν να επιδιώκουν το αντίθετο και να ποντάρουν σε μια καταστροφή. «Απέχουν συνειδητά από αυτήν την προσπάθεια και αναζητούν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, όπως και εξιλαστήρια θύματα. Δημαγωγούν για να αποκρύψουν την πολιτική τους ένδεια, την αδυναμία ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους Έλληνες, την απουσία σεβασμού στο Δημοκρατικό πολίτευμα και τη λειτουργία των θεσμών. Θα αποτύχουν», επισημαίνεται.

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται η θέση του κ. Παπανδρέου για «απόρριψη της λογικής του συμψηφισμού, που εξισώνει τους εμπρηστές με τους πυροσβέστες, λογική που κατέπεσε ήδη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα στατιστικά στοιχεία και το έλλειμμα του 2009, όπου ανεδείχθησαν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τα δεινά της χώρας τα τελευταία χρόνια».

«Είναι βέβαιο ότι οι “τιμητές” θα αποκαλυφθούν. Και θα λάβουν τα επίχειρα της Ιστορίας από την οποία τίποτα δεν έχουν διδαχθεί. Στη Βουλή, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες μιας συντεταγμένης Πολιτείας, θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον Ελληνικό λαό και να τοποθετηθούν για όλα αυτά τα θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση.