Τα reality τηλεπαιχνίδια γνώρισαν μία μεγάλη «έκρηξη» πριν από μερικά χρόνια, χάρη στην επιτυχία του «Big Brother». Ωστόσο, πολύ σύντομα σημείωσαν πτώση, καθώς η λάμψη του «πρωτοτύπου» χάθηκε, με αποτέλεσμα η τηλεοπτική βιομηχανία να αναζητά νέους τρόπους και αντικείμενα ενασχόλησης για να κάνει ελκυστικά στο κοινό τα reality shows.
Τα reality τηλεπαιχνίδια γνώρισαν μία μεγάλη «έκρηξη» πριν από μερικά χρόνια, χάρη στην επιτυχία του «Big Brother». Ωστόσο, πολύ σύντομα σημείωσαν πτώση, καθώς η λάμψη του «πρωτοτύπου» χάθηκε, με αποτέλεσμα η τηλεοπτική βιομηχανία να αναζητά νέους τρόπους και αντικείμενα ενασχόλησης για να κάνει ελκυστικά στο κοινό τα reality shows.
Στην περίπτωση της ολλανδικής Mars One, παρόλα αυτά, τα (αμφισβητούμενης…ποιότητας και ενδιαφέροντος πολύ συχνά) reality shows φαίνεται πως πρόκειται για να χρησιμοποιηθούν ως μέσον για την…εξερεύνηση του Διαστήματος. Η εταιρεία σκοπεύει να στείλει τέσσερις ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2033, με στόχο τη δημιουργία μίας μόνιμης αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη. Θα ακολουθήσουν νέες αποστολές κάθε δύο χρόνια- και οι άποικοι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη Γη.
Για τη χρηματοδότηση όλου αυτού του φιλόδοξου προγράμματος, η εταιρεία σκέφτηκε αντισυμβατικά, προτείνοντας ένα τηλεοπτικό reality show άνευ προηγουμένου: ένα διαπλανητικό «Big Brother».
Η συγκεκριμένη reality παραγωγή- που, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον χρηματοδοτών, που έχουν ήδη επενδύσει τα πρώτα κεφάλαια- θα καλύπτει το πρόγραμμα από τις απαρχές του και την επιλογή των αστροναυτών μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής στην αποικία - μία πραγματική «Οδύσσεια του Διαστήματος», υπό τη μορφή reality show.
Ο Μπας Λάνσντορπ, πνευματικός «πατέρας» του προγράμματος, δουλεύει πάνω στο φιλόδοξο project από τον Ιανουάριο του 2011, μαζί με τον συνεργάτη του, Άρνο Βίλντερς: «το σχέδιό μας να φτάσουμε στον Άρη έχει εξελιχθεί αρκετά από τότε που ξεκινήσαμε. Αυτή τη στιγμή, όλοι με όσους έχουμε μιλήσει λένε πόσο εκπληκτικό είναι το ότι το έχουμε κρατήσει σε ρεαλιστικό επίπεδο. Το επόμενο βήμα είναι να το παρουσιάσουμε στον κόσμο και να βρούμε χρηματοδότες και επενδυτές» λέει σχετικά.
Στους χρηματοδότες, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Byte Internet (Internet/ Webhosting), η δικηγορική φίρμα VBC Notarissen, η MeetIn, η New - Energy.tv και η Dejan SEO.
Πριν από την επανδρωμένη αποστολή θα εκτοξευτεί μία σειρά ρομποτικών αποστολών από το 2016 μέχρι το 2020, με στόχο την ανέγερση ενός σταθμού διαμονής στον Κόκκινο Πλανήτη, με τους πρώτους αστροναύτες να καταφτάνουν στον Κόκκινο Πλανήτη το 2023. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν παρουσιάσει και ιδιωτικές εταιρείες του χώρου της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, που βιώνουν την εμφάνιση μίας νέας εποχής με την άνοδο του διαστημικού τουρισμού, την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων και το γενικότερο «άνοιγμα» του ιδιωτικού τομέα προς το Διάστημα.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, που οι συντελεστές του ελπίζουν να καλύψουν μέσω του reality παιχνιδιού, το οποίο αναμένεται να κάνει την τηλεοπτική του πρεμιέρα το 2013, με την έναρξη της διαδικασίας επιλογής των αστροναυτών. Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος εδώ http://mars-one.com/en/ και το βίντεο παρουσίασης εδώ http://www.youtube.com/watch?v=n4tgkyUBkbY&feature=player_embedded .