Κόσμος
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 21:10

«Τουλάχιστον 20 νεκροί» Παλαιστίνιοι από βομβαρδισμό στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν στη νότια Δαμασκό κατά τη διάρκεια σφοδρών βομβαρδισμών στον καταυλισμό Γιαρμούκ όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Στους 78 οι νεκροί σήμερα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητίο.

Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα στη νότια Δαμασκό κατά τη διάρκεια σφοδρών βομβαρδισμών στον καταυλισμό Γιαρμούκ όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και εργαζομένων στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η συγκεκριμένη περιοχή έχει αποκλειστεί και γίνονται συνεχείς μάχες καθώς ο στρατός πιστεύει ότι οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στην Τανταμόν και στην Χάτζαρ αλ Ασουάντ, μετακινούνται κρυφά στο Γιαρμούκ, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες.

Την ίδια ώρα, οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν σήμερα και στη Χομς, στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Καθώς γίνονται μάχες ανάμεσα σε ένοπλους πολίτες που τάσσονται υπέρ του καθεστώς και τους αντάρτες, διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, σημειώνοντας ότι η κατάσταση βαίνει προς επιδείνωση.

«Το καθεστώς έχει οπλίσει και συνεχίζει να οπλίζει τους πολίτες για να πολεμούν με τους αντάρτες», διευκρίνισε.

Παράλληλα η οργάνωση Cluster Munition Coalition (CMC) υποστήριξε ότι είναι σχεδόν βέβαιη πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση βομβών διασποράς στη διάρκεια της προσπάθειάς τους να καταστείλουν την εξέγερση εναντίον του προέδρου Ασαντ.

Μέχρι στιγμής σήμερα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του Παρατηρητηρίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 78 νεκροί εκ των οποίων 33 πολίτες, 29 στρατιώτες και 16 αντάρτες.

Εν τω μεταξύ Παρίσι και Λονδίνο συμφωνούν ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ από το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον και εγώ συμφωνούμε πλήρως, πρέπει να επιταχύνουμε, να επισπεύσουμε την πολιτική μετάβαση και να βοηθήσουμε την αντιπολίτευση να συνασπιστεί σε μια κυβέρνηση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τέλος ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Φάιζ Αλ Ταράουνεχ, ζήτησε την παρέμβαση της Κύπρου, ως προεδρεύουσας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το θέμα των Σύρων προσφύγων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δημήτρη Χριστόφια στο Αμάν, ο Ιορδανός πρωθυπουργός ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του μεγάλου αριθμού προσφύγων που συρρέουν καθημερινά στη χώρα του.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα θέσει το θέμα την 19η Σεπτεμβρίου, στην συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω και άμεση βοήθεια προς την Ιορδανία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP