Πολιτική
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 21:10

Ενδεχομένως την Κυριακή η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή το βράδυ, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά την Κυριακή το βράδυ η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά είχε επικοινωνία για το θέμα με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Είχε προηγηθεί αίτημα τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Κουβέλη για να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη για τα μέτρα, με το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά να προσανατολίζεται σε σύσκεψη μετά και τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ την Τρίτη στη Φραγκφούρτη.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι δυνατόν να μην υπάρχει συντονισμός;

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για έλλειμμα συντονισμού στην κυβέρνηση. Eίναι δυνατόν να μην υπάρχουν τακτικές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, κρίνοντας ως απολύτως απαραίτητο το συντονισμό τους εν όψει των συναντήσεων με την τρόικα.

«Δεν είναι δυνατόν να μην είμαστε συντονισμένοι ενώ έχουμε μπροστά μας δύσκολους χειρισμούς ... Πως θα συναντήσω την τρόικα όταν δεν ξέρω τι θα πει ο πρωθυπουργός ή τι θα πει ο υπουργός Οικονομικών στην τρόικα ... Δεν πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός; Να μην έχουμε ανταλλάξει πληροφορίες για τις επαφές που γίνονται σε όλα τα επίπεδα;», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο ρ/σ Real FM.

«Είναι δυνατό να μην υπάρχουν τακτικές συναντήσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων, δηλαδή να μην ενημερώνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το πώς ενεργεί η κυβέρνηση; Διότι οι κυβερνήσεις σ’ ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, υπάρχουν επειδή στηρίζονται στην εμπιστοσύνη της Βουλής. Η πλειοψηφία της Βουλής που στηρίζει με την εμπιστοσύνη της την κυβέρνηση, είναι τρικομματική. Αλλά πάμε και σε πρακτικά θέματα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν υπάρχει σενάριο αντιπροέδρων»

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το ρόλο των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το σενάριο των δύο αντιπροέδρων (σ.σ. ο ίδιος και ο κ. Κουβέλης) δεν υπάρχει. «Δεν αλλάζουμε γραμμή μέσα σε δύο μήνες ... Δεν με ενδιαφέρει να συμμετάσχω ως αντιπρόεδρος», διευκρίνισε, «αλλά να λειτουργεί ομαλά η κυβέρνηση και η Βουλή, η οποία επί δύο μήνες υπολειτουργεί».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τα περί ενόχλησης του Μαξίμου για τις πρωτοβουλίες του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και την πρόσφατη δραστηριότητά του με τις συναντήσεις που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης κτλ, απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ είναι ενεργός συμπολίτευση.

«Είναι δυνατό να καθόμαστε σιωπηλοί και να πληρώνουμε την ευθύνη και να μη μπορούμε να μετάσχουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από μια υπόδειξη, μέσα από μια προτροπή, μέσα από την άσκηση ελέγχου;», διερωτήθηκε και διεμήνυσε πως ο ρόλος των δύο μικρότερων εταίρων δεν είναι να παρακολουθούν μία μονοκομματική κυβέρνηση να εφαρμόζει πρακτικές του παρελθόντος που έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγάλα λάθη, για να σημειώσει ότι όλοι «οφείλουν σεβασμό σε αυτό που έχουμε κάνει» με το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας.

«Δεν υπάρχει θέμα Πρωθυπουργού»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπάρχει θέμα Πρωθυπουργού. «Εμείς», είπε, «σεβαστήκαμε τη βούληση του εκλογικού σώματος και τη συγκροτημένη εικόνα που είχε η Νέα Δημοκρατία. Δε θέλαμε να παρέμβουμε στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας και να πούμε να υπάρχει ένα άλλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Φερόμαστε με πολύ μεγάλη εντιμότητα και πολύ μεγάλη διαφάνεια... Αυτό μας απασχολεί εμάς; Οι ρόλοι των προσώπων; Εδώ έχουμε λειτουργήσει ως παράταξη με κριτήρια ιστορικά. Και η παράταξη και τα πρόσωπα που τη συγκροτούν, έχουν υποστεί πολύ μεγάλο βάρος, μια φθορά, έχουν αναλάβει ένα κόστος», σημείωσε.

«Χάθηκε χρόνος στη διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση»

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για τη διαπραγμάτευση με τους ξένους εταίρους όσον αφορά το ζήτημα της παράτασης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για το θέμα των περίφημων ισοδύναμων.

Για το θέμα της επιμήκυνσης επεσήμανε πως δεν ήρθε ξαφνικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε συζητηθεί στην προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων και προβλέπεται ρητά στο κείμενο της συμφωνίας και στο σημείο αυτό αυτό εκτίμησε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στη διαπραγμάτευση. Όσο για τα ισοδύναμα, σημείωσε με νόημα: «Η λογική των ισοδύναμων μέτρων ήταν μια λογική που την ακούσαμε. Έχουν παρουσιαστεί ισοδύναμα μέτρα στο Ζάππειο 18 δισ, άρα κανονικά αν ίσχυαν τα ισοδύναμα μέτρα θα είχαμε περίσσευμα 6,5 δισ.».

Ένταση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων

Μετά τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου, και πριν την επικοινωνία των κυβερνητικών εταίρων για σύσκεψη των αρχηγών την Κυριακή, προκλήθηκε ένταση, με κύκλους της Ιπποκράτους να αντιδρούν σε σχόλια που φέρεται να προήλθαν από το Μαξίμου σχετικά με τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μεταδόθηκαν από τον Real FM.

«Αν κάποιοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι "όλο το πολιτικό βάρος το αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός", κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αγνοούν βασικούς δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες, καθώς και αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία» ανέφεραν στο ΠΑΣΟΚ. Τόνιζαν ακόμη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων είναι που σηκώνει το πολιτικό βάρος για την πορεία της χώρας και υποστήριζαν πως «αντί οι "κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου" να επιδιώκουν να "στενέψει" ο κύκλος αυτών που κουβαλούν το βάρος, θα έπρεπε να επιδιώκουν τη διεύρυνσή του σε εθνική βάση με μία συνεχή πρόσκληση εθνικής συνευθύνης και προς την αντιπολίτευση».

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμαιναν ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική και ότι ως κυβέρνηση συνεργασίας, στηρίζεται στην κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη τριών κομμάτων, ενώ χαρακτήριζαν «αφέλεια κάποιοι να προσδοκούν άμεσα πολιτικά οφέλη που νομίζουν ότι θα τα κεφαλαιοποιήσει η ΝΔ».

Υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να τεθεί ευθύς εξαρχής το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ανέφεραν ότι το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε την επιλογή του κ. Σαμαρά να αποφασιστεί πρώτα ο πλήρης κατάλογος των μέτρων και μετά να τεθεί το ζήτημα της παράτασης, δεν σημαίνει και ότι συμφωνεί. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως η συνεργασία του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των δύο άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση δεν συνιστά «κηδεμονία», αλλά δημοκρατική υποχρέωση και εγγύηση για τη διασφάλιση της ενότητας και της προοπτικής της κυβέρνησης, καθώς και επίδειξη σεβασμού προς τη Βουλή και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συμπλήρωναν επίσης ότι «σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν κυβερνήσεις συνεργασίας που προϋποθέτουν μια διαφορετική κουλτούρα από αυτήν που απηχούν οι "κύκλοι του Μαξίμου"».

Όσον αφορά στο ζήτημα της σύσκεψης των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ επισήμαιναν ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη από τον πρωθυπουργό να γίνονται συναντήσεις στρατηγικού και όχι διαχειριστικού και αποσπασματικού χαρακτήρα και να συζητηθεί, καθώς και να τηρηθεί το γενικό στρατηγικό πλαίσιο.

Επιπλέον, οι ίδιες πάντα πηγές, έκαναν λόγο για «οφθαλμοφανές λάθος που βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα και όχι το ΠΑΣΟΚ», εάν οι «κύκλοι του Μαξίμου» θεωρούν ότι ενισχύεται η εικόνα του πρωθυπουργού, στηρίζεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας με το να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ώστε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και θέσεων, πριν το νέο κύκλο συναντήσεων με την τρόικα και πριν το άτυπο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου.

Στο ίδιο πνεύμα, χαρακτήριζαν «ανεξήγητο» ότι δεν συγκροτήθηκε και δεν λειτούργησε η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, «παρότι είχε συμφωνηθεί ως βασικό στοιχείο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων».

Ακόμη, οι ίδες πηγές διερωτούνταν αναφορικά με τη «νευρικότητα» των «κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου» σε σχέση με τη σύνθεση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αυτή είναι «δεδομένη», ότι τα κόμματα αποδέχτηκαν τον κ. Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού, «κάτι που δεν είχε κάνει ο ίδιος το Νοέμβριο του 2011». «Συνιστά το λιγότερο πρόκληση να θέτουν τέτοιο θέμα οι «κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου». Ας κάνουν τη δουλειά τους», συμπλήρωναν και αντέτειναν ότι πρέπει να δοθεί ρυθμός και αποτελεσματικότητα σε κυβέρνηση και βουλή.

Στο ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν τις «επικοινωνιακές κινήσεις» των «κύκλων του Μαξίμου» «πολύ μεγάλο λάθος», με το σκεπτικό ότι έτσι αδικούν την ίδια την κυβέρνηση και δεν βοηθούν την αποτελεσματική διαπραγμάτευση της χώρας, ενώ υποστήριζαν ότι «ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη, αλλά και το προφανές συμφέρον, να διατηρήσει το επίπεδο και το κλίμα συνεργασίας με τα άλλα δύο κόμματα, γιατί αυτό αφορά την κυβέρνηση της οποίας προΐσταται».

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν την ανάγκη για μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας και υπογράμμιζαν αφενός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει την κυβερνητική και την πολιτική σταθερότητα «γιατί είναι μαθημένο να αναλαμβάνει ευθύνες με μόνο κριτήριο το εθνικό συμφέρον» και, αφετέρου, πως «αυτό περιμένει και από τη Νέα Δημοκρατία».