Κόσμος
Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 21:33

Στα 347 εκατ. δολάρια η βοήθεια που ζητεί ο ΟΗΕ για τη Συρία

Ο ΟΗΕ έχει σχεδόν διπλασιάσει το ποσό που ζητεί για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία και πλέον αγγίζει τα 347 εκατ. δολάρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την προσεχή αποδέσμευση μιας επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 50 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους πολίτες της Συρίας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει σχεδόν διπλασιάσει το ποσό που ζητεί για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία και πλέον αγγίζει τα 347 εκατ. δολάρια από 180 που ήταν αρχικά, δήλωσε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Το ανθρωπιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 57 έργα, τα οποία καλύπτουν το σύνολο των 14 επαρχιών της Συρίας.

Η έκκληση για αύξηση των πόρων έγινε στο Ανθρωπιστικό Φόρουμ για τη Συρία, το οποίο απηύθυνε έκκληση σήμερα, κατά την πέμπτη σύνοδό του στη Γενεύη, ώστε περισσότερες χώρες να παράσχουν τη βοήθειά τους προς τη Συρία.

Κατά τον Τζον Γκινγκ, πρόεδρο του φόρουμ και διευθυντή του OCHA (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών επιφορτισμένο με τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας), υπάρχουν πολύ λίγοι δωρητές.

Όπως υπενθύμισε 2,5 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, δύο φορές περισσότεροι από ό,τι τον περασμένο Μάρτιο. Περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μάλιστα υπάρχουν περισσότεροι από 250.000 πρόσφυγες από τη Συρία σε γειτονικές χώρες, οι 100.000 από αυτούς καταγράφηκαν μόνο το μήνα Αύγουστο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι αυξάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια τους προς τη Συρία και τις γειτονικές χώρες σε πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την προσεχή αποδέσμευση μιας επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 50 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους πολίτες της Συρίας.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα πρέπει ωστόσο να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ. Αυτό θα πρέπει να φέρει το σύνολο της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 119 εκατ. ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Σε αυτή τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προστίθενται και οι άμεσες βοήθειες από τα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο για συνομιλίες με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου και επιθυμεί να επισκεφθεί και την Δαμασκό εντός των επόμενων ημερών, όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP