Ειρηνικές ήταν οι πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης. Πάντως, η αστυνομία προχώρησε σε 36 προληπτικές προσαγωγές, που όμως δεν μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Ειρηνικές ήταν οι πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης. Πάντως, η αστυνομία προχώρησε σε 36 προληπτικές προσαγωγές, που όμως δεν μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή σωματείων συνταξιούχων, αντιπροσωπείας των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α. διαδηλωτών. Στην κεφαλή της πορείας, που ξεκίνησε αργότερα, τέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο κατέληξαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της τρόϊκα και της ΕΕ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό, Θόδωρο Καράογλου, και του επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματα των εργαζομένων και στη συνέχεια ο κύριος όγκος των διαδηλωτών διαλύθηκε. Μικρές ομάδες κατευθύνθηκαν στην οδό Εγνατία, όπου αποχώρησαν αργότερα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Και η Γενική Γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συμμετείχε στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια τέθηκε στην κεφαλή της πορείας, που έφθασε έξω από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, στο ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ. Εκεί, μέλη του ΠΑΜΕ, που επέβαιναν σε αγροτικό όχημα, πέταξαν στο δρόμο καρπούζια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και αργότερα ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται στη Σταυρούπολη.
Στο μεταξύ, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και μέλη οργανώσεων, που αντιτίθενται στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκρότησαν πορεία, μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Λ. Νίκης, Νικολάου Γερμανού. Στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ έκαψαν μια σημαία της Ερωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια επέστρεψαν στο σημείο εκκίνηση, μπροστά από την Καμάρα, όπου διαλύθηκαν.
Στον ίδιο περίπου χώρο συγκεντρώθηκαν, λίγο πριν τις 7 το βράδυ άτομα που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο, τα οποία πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία. Κάποια στιγμή σημειώθηκε μικροένταση, όταν, στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως, συναντήθηκαν με την πορεία του ΠΑΜΕ, χωρίς να προκληθούν όμως επεισόδια. Και η πορεία των αντεξουσιαστών κατέληξε στην Καμάρα, κάτω από τη διακριτική παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Λίγο πριν διαλυθούν σημειώθηκε μικροένταση όταν μικρή ομάδα πέταξε πέτρες σε διμοιρία αστυνομικών, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.
Εξάλλου, φίλαθλοι της ομάδας ποδοσφαίρου του Ηρακλή συγκεντρώθηκαν, νωρίς το απόγευμα έξω από τα γραφεία συνδέσμου, στην οδό Μητροπολίτη Γενναδίου και στη συνέχεια διαδήλωσαν, διαμαρτυρόμενοι για τον υποβιβασμό της ομάδας από τη Superleague. Πραγματοποίησαν και αυτοί πορεία στο κέντρο της πόλης και σε κάποια στιγμή οι περισσότεροι απ΄αυτούς ενώθηκαν με την πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενστολη πορεία διαμαρτυρίας
Oι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης άρχισαν το μεσημέρι με τη συγκέντρωση και την πορεία των ενστόλων. Οι ένστολοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, που διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες περικοπές των αποδοχών τους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου και έκαναν πορεία προς το ξενοδοχείο «Μακεδονίας Παλλάς», όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου.
Το κάλεσμα των συνδικαλιστικών ενώσεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, δόθηκε για τις 12 το μεσημέρι, οπότε εκατοντάδες ένστολοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σε βάρος τους σχεδιαζόμενα κυβερνητικά μέτρα. «Δεν αντέχουμε άλλο», είπε, απευθυνόμενους προς τους συναδέλφους του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, ενώ, σχολιάζοντας το σύνθημα μερίδας διαδηλωτών για απεργιακές κινητοποιήσεις, σημείωσε: «Η απεργία είναι διεκδικήσιμη. Με τα μέτρα που παίρνουν, μόνοι τους μας οδηγούν εκεί».
Στη συγκέντρωση βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ένστολων, ενώ θυμήθηκε τα μεταπολεμικά χρόνια όταν, όπως είπε, ο πατέρας του υπηρετούσε στη Χωροφυλακή.
Συγκροτώντας πορεία, οι ένστολοι -στη συνέχεια- βγήκαν στο οδόστρωμα και κατευθύνθηκαν, μέσω της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Στο ύψος της οδού Έντισον παρατάχθηκαν τρεις αστυνομικές κλούβες, ανακόπτοντας την πορεία των διαδηλωτών προς το ξενοδοχείο, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Τελικά, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο, όπου, την ώρα εκείνη βρισκόταν, κυβερνητικό κλιμάκιο, και επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης. Στη διάρκεια της συνάντησης οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ένστολων «απαίτησαν» -όπως είπαν- να μεσολαβήσει o κ. Καράογλου, ώστε να συναντηθούν αύριο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σε δηλώσεις του ο κ. Φωτόπουλος, τόνισε: «Ο αγώνας μας δεν θα έχει τελειωμό. Ή θα δώσουν λύση στα ζητήματά μας ή θα μας αποτελειώσουν. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ