Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 12:06

Κάρτες παρακολούθησης μαθητών σε σχολεία του Τέξας

Οι συσκευές RFID (Radio Frequency Identification Device) χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους στις ΗΠΑ για την επίβλεψη των ζώων τους, με τις ευλογίες του υπουργείου Γεωργίας. Ωστόσο, φαίνεται πως η τεχνολογία αυτή φαίνεται χρήσιμη και για «σχολικούς σκοπούς» σε κάποια σχολεία στις ΗΠΑ.

Οι συσκευές RFID (Radio Frequency Identification Device) χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους στις ΗΠΑ για την επίβλεψη των ζώων τους, με τις ευλογίες του υπουργείου Γεωργίας. Ωστόσο, φαίνεται πως η τεχνολογία αυτή φαίνεται χρήσιμη και για «σχολικούς σκοπούς» σε κάποια σχολεία στις ΗΠΑ: δύο σχολεία στο Σαν Αντόνιο άρχισαν να παρέχουν στους μαθητές κάρτες με τσιπ RFID, για να εξακριβώνεται εάν ο μαθητής παρακολουθεί ή όχι τα μαθήματα τα οποία πρέπει να παρακολουθεί.

Αντίστοιχα εγχειρήματα έχουν λάβει χώρα και στο παρελθόν, σε σχολείο στο Ρίτσμοντ της Καλιφόρνια το 2010, όπου τοποθετούνταν συσκευές στα ρούχα των μαθητών, καθώς και στο Σακραμέντο, όπου το 2005 ένα τέτοιο πρόγραμμα συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους γονείς, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί.

Στην περίπτωση των δύο σχολείων στο Σαν Αντόνιο (Northside Independent School District), το θέμα είναι σε μεγάλο βαθμό οικονομικό: η κρατική χρηματοδότηση εξαρτάται από το μέσο όρο παρουσίας μαθητών. Εάν ένας μαθητής δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει να βρίσκεται, δεν είναι σίγουρο αν πρέπει να λαμβάνεται η χρηματοδότηση που του αντιστοιχεί εκείνη την ημέρα ή όχι (ο μαθητής μπορεί να μη βρίσκεται στην αίθουσα- κάτι που εξακριβώνεται εύκολα στις παρουσίες- αλλά να είναι σε άλλο χώρο του σχολείου, για κάποια άλλη δραστηριότητα). Μέσω των συσκευών RFID είναι δυνατή η παρακολούθησή τους σε σημείο που να μπορεί να εξακριβωθεί εάν η παρουσία και δραστηριότητά τους σε συγκεκριμένους χώρους του σχολείου είναι προβλεπόμενη ή όχι. Όταν ο μαθητής βγει από το χώρο του σχολείου, παύει να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της κάρτας και των συσκευών παρακολούθησης.

Οι αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας ιδιωτικότητας είναι έντονες, καθώς είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι οι μαθητές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν «ζώα σε κοπάδι». Επίσης, υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με το αν οι κάρτες αυτές αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των μαθητών, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Είναι πολλές οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο, μεταξύ των οποίων και ο «κολοσσός» της AT&T, σύμφωνα με την οποία έρχεται σύντομα η στιγμή που η γνώριμη διαδικασία των «παρουσιών» στις σχολικές αίθουσες θα εγκαταλειφθεί, καθώς οι κάρτες των μαθητών- τις οποίες θα φορούν υποχρεωτικά- θα δίνουν το «παρών» ηλεκτρονικά και αθόρυβα για λογαριασμό τους.

Η χρήση των καρτών αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα σχολεία της περιοχής.