Το ηφαίστειο της Σαντορίνης άρχισε να γεμίζει ξανά με μάγμα, με τον υπόγειο θάλαμό του να επεκτείνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 70 χρόνια.
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης άρχισε να γεμίζει ξανά με μάγμα, με τον υπόγειο θάλαμό του να επεκτείνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 70 χρόνια. Βρετανοί ερευνητές σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους μιλούν για ένα «γιγαντιαίο μπαλόνι» λιωμένου πετρώματος κάτω από το ηφαίστειο, με μέγεθος 15πλάσιο από αυτό του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν στην επιθεώρηση Nature Geoscience, μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Απριλίου 2012, ο θάλαμος μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης επεκτάθηκε κατά 10 εκατομμύρια έως 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Όπως υπολόγισαν μάλιστα με τη βοήθεια δεδομένων GPS οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), αυτό το «φούσκωμα» είχε ως αποτέλεσμα η επιφάνεια του νησιού να ανυψωθεί κατά 8-14 εκατοστά.
«Ήταν προφανές ότι οι κάτοικοι αντιλαμβάνονταν πως κάτι συνέβαινε με το ηφαίστειο, όμως μόνο όταν είδαμε τις αλλαγές στο GPS και την ανύψωση στις εικόνες ραντάρ, διαπιστώσαμε πραγματικά τη διείσδυση λιωμένου μάγματος σε τόσο μικρή απόσταση κάτω από το ηφαίστειο», επισημαίνει ο Δρ. Τζούλιετ Μπιγκς από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία συμμετείχε στις έρευνες.
Τον Ιανουάριο του 2011, στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης κατεγράφησαν πολλοί μικροσεισμοί. Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν τόσο ασθενείς που δεν έγιναν αισθητοί, όμως αποτέλεσαν την πρώτη ένδειξη ηφαιστειακής δραστηριότητας μετά από 25 χρόνια. Η ποσότητα μάγματος που έχει συγκεντρωθεί από πέρυσι στο ηφαίστειο ισοδυναμεί με 10 έως 20 χρόνια ανάπτυξης του ηφαιστείου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι πάντως υπογραμμίζουν ότι έκτοτε η σεισμική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει.
«Εάν οι τρέχοντες ρυθμοί διόγκωσης συνεχιστούν για τα επόμενα λίγα χρόνια, ο όγκος [του μάγματος] θα φθάσει να ισοδυναμεί με αυτόν όγκο παλαιότερων εκρήξεων», επισημαίνουν διευκρινίζοντας ότι ο όγκος λιωμένου πετρώματος που έχει συγκεντρωθεί από τις αρχές του περασμένου έτους φθάνει αυτή τη στιγμή έως και το 50% της ποσότητας που έχει εκτοξευθεί από το ηφαίστειο σε μικρότερες εκρήξεις.
Οι μελέτες που έχουν γίνει στην περιοχή «καταδεικνύουν έντονα ότι το τρέχον επεισόδιο ηφαιστειακής διόγκωσης είναι το μόνο αξιοσημείωτο από την έκρηξη του 1939-1941 και έπειτα», γράφουν οι επιστήμονες. Τονίζουν ότι τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους δεν δείχνουν ότι επίκειται άμεσα μία έκρηξη, όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. «Δεν θα ήταν σώφρων να υποθέσουμε ότι οι σημερινές αναταράξεις δεν θα καταλήξουν σε έκρηξη», αναφέρουν συγκεκριμένα.