Πολιτική
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2002 19:01

Τροπολογία για τις εργαζόμενες μητέρες στο ασφαλιστικό ν/σ

Ψηφίστηκε και τυπικά κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προσέθεσε στον κορμό του νομοσχεδίου δύο ακόμα τροπολογίες, ενώ έκανε δεκτή και άλλη μία, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Η μία κυβερνητική τροπολογία αφορά τη δυνατότητα μετατροπής ορισμένων επικουρικών ταμείων (κυρίως ταμείων εφάπαξ) από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού, κατόπιν αίτησης του δ.σ. τους και έγκριση αναλογιστικής μελέτης για τα αποθεματικά τους. Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει το δικαίωμα των εργαζόμενων γυναικών, να διακόπτουν την εργασία τους για ένα χρόνο στο πρώτο παιδί, ενάμιση στο δεύτερο και δύο χρόνια στο τρίτο παιδί, χωρίς να χάνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ή αλλιώς, να αναγνωρίσουν αντίστοιχα έτη πλασματικής ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επίσης, ο κ. Σπυρόπουλος, έκανε δεκτή τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από τέσσερις βουλευτές του ΣΥΝ για τη δυνατότητα συνένωσης ταμείων επικουρικής ασφάλισης ομοειδών επιχειρήσεων.

Αξίζει εξάλλου να καταγραφεί και η περίπτωση της πρότασης που κατέθεσε η Μαρία Δαμανάκη, να επιμερίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα ενός αποθανόντος που έχει τελέσει παραπάνω από έναν γάμο, σε όλες του τις συζύγους και όχι μόνον στην τελευταία, όπως ισχύει σήμερα.

Ο κ. Σπυρόπουλος δεσμεύθηκε ότι εντός εικοσαημέρου θα υπάρξει απάντηση επί του αιτήματος, που υποστήριξε το σύνολο των παρευρισκομένων βουλευτών.