Αθλητικά
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 17:18

Βόλεϊ: Ο Κίραλι στο «τιμόνι» της εθνικής Γυναικών των ΗΠΑ

Ένας παίκτης-θρύλος για το αμερικανικό βόλεϊ, ο Καρτς Κίραλι, θα είναι ο νέος προπονητής της εθνικής ομάδας Γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο 51χρονος Καλιφορνέζος αναλαμβάνει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του για την επόμενη τετραετία, με στόχο να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην κορυφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Κίραλι ήταν από το 2009 βοηθός του Χιου ΜακΚάτσον στην εθνική Γυναικών, η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αφού ηττήθηκε από την Βραζιλία στον τελικό.

Κατά την παρουσίασή του ο Κίραλι υπογράμμισε ότι «αυτό το πρόγραμμα έχει μεγάλη ιστορία υψηλών επιδόσεων και έχει πετύχει τόσα πολλά, συμπεριλαμβανομένων τριών ασημένιων μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ακόμη δεν έχει κατακτήσει το τριπλ κράουν: ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς. Σε κάποιο σημείο, η γυναικεία ομάδα των ΗΠΑ θα το αλλάξει αυτό και λαχταράω να βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια».

Ο Κίραλι είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του αθλήματος που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τόσο στη σάλα όσο και στο μπιτς βόλεϊ. Στη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του, ο Κίραλι στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης με την εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 (Λος Άντζελες) και του 1988 (Σεούλ), ενώ το 1996 στην Ατλάντα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μπιτς βόλεϊ με παρτενέρ τον Κεντ Στέφες.