Η «αποτυχία στον έλεγχο της αστυνομίας» ήταν η βασική αιτία για τον θάνατο 96 ανθρώπων στην τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, όπως συμπεραίνει μία ανεξάρτητη έκθεση για την υπόθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το 395 σελίδων πόρισμα καταλογίζει επίσης συγκάλυψη από μέρους των Αρχών, που προσπάθησαν συστηματικά να ρίξουν την ευθύνη στους οπαδούς αντί για την αστυνομία και τις υπηρεσίες των ασθενοφόρων, αλλάζοντας τις αποδείξεις που κατατέθηκαν στην έρευνα για την καταστροφή!
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε «βαθιά λυπημένος» για το ότι χρειάστηκαν 23 χρόνια για να βγει στο φως η αλήθεια για την τραγωδία που σημειώθηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1989, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν άνοιξε μία θύρα στο "Λέπινγκς Λέιν Εντ" του Χίλσμπορο, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν 96 άνθρωποι.
Επίσης, ο Κάμερον φαίνεται ότι «άνοιξε το δρόμο» για τη διεξαγωγή μίας νέας έρευνας, καθώς η πρώτη είχε ουσιαστικά αθωώσει τις Αρχές, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι κανένα από τα θύματα δεν ζούσε μετά τις 15:15 (τοπική ώρα). Τώρα φαίνεται ότι 59 άνθρωποι ήταν ζωντανοί και θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εάν τους παρέχονταν οι πρώτες βοήθειες. «Εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα να αποφασίσει εάν θα καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρωθεί η αρχική έρευνα και να ζητηθεί νέα» υπογράμμισε ο Κάμερον.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Χίλσμπορο χρειάστηκε δύο χρόνια για να εξετάσει 450.000 έγγραφα, τα οποία δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Η έκθεση υπογραμμίζει την «ξεκάθαρη λειτουργική αποτυχία», η οποία οδήγησε στην καταστροφή, δηλώνοντας ότι οι αποδείξεις δείχνουν «τελειωτικά» πως οι οπαδοί της Λίβερπουλ «ούτε προκάλεσαν, ούτε συνέβαλαν στους θανάτους». Επίσης, τονίζει το μέγεθος των προσπαθειών, τις οποίες επιδοκίμασε ο επικεφαλής της αστυνομίας του νότιου Γιορκσάιρ, Πίτερ Ράιτ, να «κηλιδωθούν» οι οπαδοί και, επομένως, να μην επιρριφθούν οι ευθύνες στους υφισταμένους του.
Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι υψηλόβαθμες αστυνομικές πηγές, η αστυνομική ομοσπονδία του νότιου Γιορκσάιρ και ο βουλευτής των Συντηρητικών, Ιρβάιν Πάτνικ, διοχέτευσαν ιστορίες στο «White's News Agency» στο Σέφιλντ, οι οποίες οδήγησαν στο περιβόητο πρωτοσέλιδο της «Sun» με τίτλο «The Truth» («Η Αλήθεια»). Σε αυτό διατυπώνονταν αρκετοί λανθασμένοι ισχυρισμοί για τη συμπεριφορά των οπαδών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αστυνομικοί δέχονταν επίθεση την ώρα που προσπαθούσαν να σώσουν φιλάθλους.
«Η αστυνομική ομοσπονδία, υποστηριζόμενη ανεπίσημα από τον επικεφαλής της αστυνομίας του νότιου Γιορκσάιρ, προσπάθησε να αναπτύξει και να δημοσιοποιήσει μία εκδοχή των γεγονότων, η οποία εξαγόταν από καταγγελίες των αστυνομικών για μέθη, φιλάθλους χωρίς εισιτήρια και βία. Αυτό επεκτάθηκε πέρα από τα ΜΜΕ και έφτασε μέχρι τη Βουλή» αναφέρει η επιτροπή και συμπληρώνει: «Από τον όγκο των εγγράφων, την κάλυψη από την τηλεόραση και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, η οποία αποκαλύφθηκε στην επιτροπή, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτές τις καταγγελίες, εκτός από λίγα μεμονωμένα παραδείγματα επιθετικής ή λεκτικά υβριστικής συμπεριφοράς, η οποία αντανακλά την οργή και την απόγνωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο βοήθησε στην προσπάθεια διάσωσης και απομάκρυνσης των νεκρών και των τραυματιών».
Η κλίμακα της συγκάλυψης είναι σοκαριστική, καθώς 164 καταθέσεις μαρτυρίας από αστυνομικούς και προσωπικό ασθενοφόρων παραποιήθηκαν για να αποσιωπηθεί η μη αποτελεσματικότητα της αντίδρασής τους. «Αυτό μας ντροπιάζει ως χώρα» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Εντ Μίλιμπαντ, και συμπλήρωσε: «Η καταστροφή δεν προκλήθηκε από οπαδούς, αλλά από ένα μη ασφαλές γήπεδο και αστυνομική αμέλεια. Η αρχική έρευνα ήταν απελπιστικά ανεπαρκής».