Πολιτιστικά
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 10:52

Έξι επιλογές για το κινηματογραφικό επταήμερο

O χορός σε τρισδιάστατη οπτική, το γέλιο στην επιστημονική φαντασία, ένα διήμερο πριν από το γάμο, το σκοτάδι στα κινούμενα σχέδια, η προστασία ανηλίκων στο επίκεντρο γαλλικού δράματος και μια ευχή μέσα στον πόλεμο συνθέτουν τα πλάνα της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας.

H προστασία ανηλίκων στο επίκεντρο γαλλικού δράματος, ο χορός σε τρισδιάστατη οπτική, το γέλιο στην επιστημονική φαντασία, ένα διήμερο πριν από τον γάμο, το σκοτάδι στα κινούμενα σχέδια και μια ευχή μέσα στον πόλεμο συνθέτουν τα πλάνα της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας.

«Polisse»

Το γαλλικό δράμα της Μαϊβέν Λε Μπεσκό αποτυπώνει τη δύσκολη καθημερινότητα των αστυνομικών της Μονάδας Προστασίας Ανηλίκων και τον αντίκτυπο της στην προσωπική τους ζωή, καθώς αντιμετωπίζουν παιδεραστές, ανήλικους κακοποιούς και βίαιους γονείς. Με πρωταγωνιστές τους Καρίν Βιάρντ, Τζόι Σταρ, Μαρίνα Φουά, Νίκολας Ντιβοσέλ και Εμμανουέλ Μπερκό, η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο 64ο Φεστιβάλ Καννών.

«Step up revolution 4 (3D)»

H τρισδιάστατη τέταρτη συνέχεια της επιτυχημένης σειράς ταινιών είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Σκοτ Σπιρ, με καταιγιστικό ρυθμό, εντυπωσιακές χορογραφίες, πολύ έρωτα και πρωταγωνιστές τους πρωτοεμφανιζόμενους Κάθριν Μακόρμικ και Ράιαν Γκάζμαν και τους Μίσα Γκάμπριελ, Πίτερ Γκάλαχερ και Στέφεν Μπος.

«Γείτονες σε περιπολία»

Οι πιο δυνατοί Αμερικανοί κωμικοί συναντώνται στην κωμωδία επιστημονικής φαντασίας του δημιουργού του «Saturday Night Live», Ακίβα Σάφερ. Οι Τζόνα Χιλ, Μπεν Στίλερ, Βινς Βον, Μπίλι Κρούνταπ και Νταγκ Τζόουνς σχηματίζουν μια ομάδα νυχτερινής επιτήρησης στη γειτονιά τους, χρησιμοποιώντας την ως πρόσχημα, για να ξεφεύγουν από τις ανιαρές ζωές τους. Όμως τα πράγματα σοβαρεύουν επικίνδυνα, όταν ανακαλύπτουν πως η πόλη έχει κυριευθεί από εξωγήινους, τους οποίους πρέπει, φυσικά, να αντιμετωπίσουν.

«Οι εργένισσες»

Η σεναριογράφος, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης, Λέσλι Χέντλαντ, κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με αυτήν την κωμωδία. Με πρωταγωνιστές τους Ίσλα Φίσερ, Κίρστεν Ντανστ, Τζέιμς Μάρσντεν, Λίζι Καπλάν Ανταμ Σκοτ και Ρέμπελ Γουίλσον, πριν τον γάμο της σχολικής τους φίλης, τρεις φίλες συγκεντρώνονται για το παραδοσιακό μπάτσελορ πάρτυ. Προκαλώντας το χάος, θα περάσουν ένα αξέχαστο διήμερο. Η δημιουργός της ταινίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν πρωτοέγραψα το συγκεκριμένο σενάριο για το θέατρο, πίστευα ότι ήταν σοβαρό. Στην πρώτη παραγωγή του στο Λος Άντζελες, το 2008, το κοινό ξέσπασε σε γέλια. Αγκάλιασα την ιδέα αυτή, ότι οι χαρακτήρες και οι καταστάσεις πραγματικά προκαλούν γέλιο και προχώρησα, έτσι, για τη μεγάλη οθόνη».

«ParaNorman, μια μεταφυσική ιστορία»

Η τρισδιάστατη και σκοτεινά διασκεδαστική ταινία κινουμένων σχεδίων των Κρις Μπάτλερ και Σαμ Φελ είναι μία κωμωδία «ελεγχόμενου» τρόμου, με ήρωα ένα αγόρι, άκρως επικοινωνιακό, αφού βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το υπερπέραν, καθώς νεκροί, φαντάσματα, ζόμπι και μάγισσες προτιμούν την παρέα του.

«Η νύχτα του Σαν Λορέντζο»

Σύμφωνα με την ιταλική λαϊκή παράδοση, η Νύχτα του Σαν Λορέντζο είναι η νύχτα που πέφτουν τα αστέρια και τα όνειρα πραγματοποιούνται. Έτσι, στην κλασσική ταινία των αδελφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, οι κάτοικοι ενός χωριού της Τοσκάνης, το καλοκαίρι του 1944, αποφασίζουν να συναντήσουν τους συμμάχους, που διαφαίνεται να επικρατούν στον πόλεμο, παρά τις αντίθετες διαταγές των Ναζί. Η ταινία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 1982.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης