Κόσμος
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 15:36

Στη Δαμασκό ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, άρχισε σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στη Δαμασκό με τη νέα του ιδιότητα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, άρχισε σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στη Δαμασκό με τη νέα του ιδιότητα.

«Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου έφτασε στη Δαμασκό. Κατά την επίσκεψή του στη Συρία, ο Μπραχίμι θα έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση και εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπός του απεσταλμένου, Αχμαντ Φάουζι.

Ο Μπραχίμι επρόκειτο να συναντήσει σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδος τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ. Αύριο θα συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Τον ειδικό απεσταλμένο συνοδεύει ο Μόχταρ Λαμάνι, ο οποίος θα παραμείνει στη Δαμασκό για να αναλάβει τη νέα θέση του ως επικεφαλής του Γραφείου του Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου για τη Συρία.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βαγδάτη με τον Ιρακινό ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι ότι το καθεστώς του Ασαντ είναι «καταδικασμένο».

«Πιστεύουμε ότι το καθεστώς του Ασαντ είναι καταδικασμένο, δεν μπορεί να συνεχίσει. Έχουν διαπραχθεί τόσα εγκλήματα που δεν μπορεί να συνεχίσει», δήλωσε ο Χέιγκ κατά την πρώτη αυτή επίσκεψή του στο Ιράκ.

Ο Βρετανός υπουργός πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Ιρακινό ομόλογό του για την ανάγκη που υπάρχει για «μετάβαση προς μια πιο δημοκρατική και πιο σταθερή Συρία. Αυτό είναι το μόνο μέσο για να αποφευχθεί ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος, η κατάρρευση του συριακού κράτους, μια μεγαλύτερη έξοδος προσφύγων ή περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Την ίδια ώρα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία καθώς «δεν υπάρχει θέση για έναν πρόεδρο που σκοτώνει τον λαό του».

Την ίδια ώρα στο πεδίο των μαχών στη Συρία, οι αντικαθεστωτικοί προήλασαν σήμερα στην Μιντάν, στρατηγική συνοικία στο Χαλέπι, στο οποίο μαίνονται μάχες σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικές πηγές.

Στην πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Συρίας, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιδρομή ελικοπτέρου που έπληξε περιοχή στη συνοικία Τάρεκ αλ Μπαμπ, στο ανατολικό τμήμα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ