Περιβάλλον
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 22:53

Η Κοιλάδα του Θανάτου «το θερμότερο» μέρος της Γης

Η Κοιλάδα του Θανάτου, μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών της Νεβάδα και της Καλιφόρνια, είναι η θερμότερη τοποθεσία στη Γη, καταδεικνύει νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO).

Η Κοιλάδα του Θανάτου, μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών της Νεβάδα και της Καλιφόρνια, είναι η θερμότερη τοποθεσία στη Γη, καταδεικνύει νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO). Ανάλυσή του κατέδειξε ότι υποτιθέμενο ρεκόρ ζέστης που κατερρίφθη πριν από 90 χρόνια στην έρημο της Λιβύης, είναι στην πραγματικότητα άκυρο, με βάση νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, πριν από ακριβώς 80 χρόνια, ένας άπειρος συνάδελφός τους ισχυρίστηκε ότι κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στον πλανήτη - 58 βαθμούς Κελσίου- στην ελ Αζίζια της βορειοδυτικής Λιβύης. Οι ερευνητές λένε ότι η μέτρηση δεν ήταν ακριβής, συνεπώς η μέχρι σήμερα δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία -57 βαθμοί- που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 1913 στο σταθμό του Greenland Ranch, στην Κοιλάδα του Θανάτου, συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ.

«Η διαπίστωση αυτή είναι τόσο σημαντική για τους μετεωρολόγους όσο σημαντικό είναι το όρος Έβερεστ για τους γεωγράφους», λέει ο ιστορικός μετεωρολογίας της εταιρίας μετρήσεων Weather Underground Κρίστοφερ Μπερτ. Εξηγεί ότι το ρεκόρ που επί σχεδόν έναν αιώνα κατείχε η ελ Αζίζια ανετράπη, καθώς ο άνθρωπος που έκανε τη μέτρηση δεν είχε στη διάθεσή του τα κατάλληλα όργανα, ενώ λόγω της απειρίας του βρισκόταν σε σημείο που δεν θα του έδινε ασφαλές συμπέρασμα.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι, χάρη στις συνεχείς βελτιώσεις στη μετεωρολογία και στην κλιματολογία, οι ειδικοί του κλίματος μπορούν τώρα να αναλύσουν εκ νέου παλαιά καιρικά ρεκόρ, με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια», λέει ο Ράντι Σέρβενι του WMO, ο οποίος διδάσκει γεωγραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Την αποκάλυψη έκανε ομάδα 13 επιστημόνων του WMO, η οποία δημοσιεύει τα συμπεράσματά της στο Bulletin of the American Meteorological Society. Πολύτιμη ήταν η συνδρομή του διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της Λιβύης Χάλιντ Ιμπραχίμ ελ Φάντλι, ο οποίος εργάστηκε υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. Ο Φάντλι ανακάλυψε μεταξύ άλλων το δελτίο των μετρήσεων του συμπατριώτη του που το 1922 διεκδίκησε το ρεκόρ ζέστης για την ελ Αζίζια.