Πολιτική
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 10:16

Επιτροπή Δεοντολογίας: Χωρίς ομοφωνία η αποδοκιμασία της Χρυσής Αυγής

Τα περιστατικά βίας από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καταδίκασε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των κομμάτων όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών.

Τα περιστατικά βίας από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καταδίκασε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των κομμάτων όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών.

Κατά τη συνεδρίαση υπεβλήθη προς ψήφιση κείμενο τεσσάρων σημείων και στη σχετική ψηφοφορία το ΚΚΕ ψήφισε λευκό για όλες τις προτάσεις, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά εξέφρασαν ενστάσεις επί της διατύπωσης για την καταδίκη των πρακτικών της Χ.Α. -ζητώντας αυστηρή και απόλυτη καταδίκη του κόμματος- επιλέγοντας επίσης το «λευκό» για τη σχετική παράγραφο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστόλου ψήφισε «λευκό», ζητώντας να προστεθεί η όρος «ρατσιστική» βία, ενώ ο Ν. Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι θα επιθυμούσε σκληρότερη ανακοίνωση - αντίδραση από πλευράς της Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ αποφασιστικότερων μέτρων, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί, καταρχήν, θετική εξέλιξη, καθώς το Κοινοβούλιο διά του οργάνου του, καταδικάζει την πρακτική της Χρυσής Αυγής. «Καταρρίπτονται έτσι οι ισχυρισμοί των μελών της ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά ένα νόμιμο κόμμα, και», όπως εκτιμάται, «ανοίγεται ο δρόμος στη Δικαιοσύνη να πράξει τα οφειλόμενα».

Την ίδια στιγμή, όμως, επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία το γεγονός ότι η Επιτροπή αρνείται να κατονομάσει τη βία της Χρυσής Αυγής ως αυτό που είναι, δηλαδή ρατσιστική και φασιστική». «Στο επίμαχο, λοιπόν, σημείο του κειμένου», διευκρινίζεται, «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό, ενώ προφανώς υπερψήφισε το υπόλοιπο κείμενο».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «η αποσιώπηση του φασιστικού κινδύνου, τόσο από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, όσο και από κόμματα και μέσα ενημέρωσης, μαρτυρεί την ανησυχητική απόσταση ενός σημαντικού μέρους του πολιτικού κόσμου από το αντιφασιστικό και αντιναζιστικό κεκτημένο των ευρωπαϊκών κοινωνιών μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και με την έννοια αυτή συνιστά σήμα κινδύνου για την ίδια τη δημοκρατία».

ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ζήτησαν απόλυτη και αυστηρή καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το αρνήθηκαν, σχολίασε από την πλευρά του σε ανάρτηση στο twitter, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε σε ειρωνικό τόνο: «Αντί για μια ομόφωνη αυστηρή καταδίκη των ναζί της Χ.Α., χθες αποφάσισαν μια κρύα σούπα. Αντί για μέτρα, ίσως προτείνουν διάλογο στην Βουλη». Απαντώντας εξάλλου στην κριτική για τους βουλευτές της Αριστεράς και την επιλογή τους να ψηφίσουν «λευκό», σημείωσε πως «η απαίτηση για σαφή καταδίκη δεν είναι αθώωση».

Της συνεδρίασης απείχε η Χρυσή Αυγή η οποία νωρίτερα εξέδωσε ανακοίνωση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους: «Το άθλιο πολιτικό σύστημα, που αρνείται να βάλει στη φυλακή τους κλέφτες και ευθύνεται για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας, δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να μας κάνει μαθήματα δεοντολογίας και ορθής συμπεριφοράς».

Την Επιτροπή ενημέρωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου για την επίθεση που δέχθηκε από το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση.

Στο τελικό κείμενο η Επιτροπής Δεοντολογίας καταδικάζει τα επανειλημμένα περιστατικά βίας από βουλευτές της Χρυσής Αυγής και εισηγείται στον πρόεδρο της Βουλής, εφόσον συνεχιστεί η αντικοινοβουλευτική και παράνομη συμπεριφορά τους, τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Παράλληλα, καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής και τέλος, καλεί την εκτελεστική εξουσία και τη Δικαιοσύνη να επιταχύνουν τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών.