Σε επίσχεση εργασίας από σήμερα 22.000 γιατροί του ΕΣΥ, ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. «Παραλύουν» και τα δικαστήρια της χώρας. Πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών.
Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα 22.000 γιατροί που υπηρετούν σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Στη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα ραντεβού θα πρέπει να επανακαθοριστούν.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εξαιτίας της κωλυσιεργίας του υπουργείου Υγείας να αποπληρώσει δεδουλευμένες εφημερίες πολλών μηνών, δίνοντας ταυτόχρονα οδηγίες στις Διοικήσεις πολλών Νοσοκομείων να σφαγιάζουν τα προγράμματα εφημέρευσης, κινδυνεύουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα επείγοντα των Νοσοκομείων».
Όπως τονίζει επίσης η Ομοσπονδία, ότι η περικοπή κατά 18% στο ιατρικό μισθολόγιο, το οποίο έχει ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 40%, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ήδη αποφασίσει να συμμετάσχουν στη γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, ενώ προγραμματίζουν από κοινού με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία γενικές συνελεύσεις και συλλαλητήρια.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί της Αθήνας
Συνεχίζεται η μη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ υποστήριξε πως οι φαρμακοποιοί του λεκανοπεδίου θα συνεχίσουν επ' αόριστον τη μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση, μέχρι να εξοφληθούν οι οφειλές που έχει ο ΕΟΠΥΥ από το 2011 και να οριστεί πλήρες χρονοδιάγραμμα εξόφλησης όλων των οφειλών του 2012.
Εν τω μεταξύ, «έκπληξη, προβληματισμό και αναστάτωση» προκάλεσε στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας δημοσίευμα περί σχεδίων για σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάθεση των εργαστηριακών εξετάσεων των κρατικών Νοσοκομείων. Σε επιστολή του προς τον υπουργείο Υγείας, ο ΙΣΑ σημειώνει:
Μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στο ΕΣΥ μελετά το επιτελείο του Ανδρέα Λυκουρέντζου: Τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάθεση των εργαστηριακών εξετάσεων των κρατικών Νοσοκομείων. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να μειωθεί το κόστος έως και κάτω του 70%.
Κύριε Υπουργέ,
Θα θέλαμε άμεσα να πληροφορηθούμε εάν τα ανωτέρω στοιχεία του δημοσιεύματος σας είναι γνωστά και αν αποτελούν εκτιμήσεις και θέσεις ανθρώπων του επιτελείου του Υπουργείου σας. Ήτοι εάν υπάρχουν επιτελείς σας που εκτιμούν- πιστεύουν και προσανατολίζουν το Υπουργείο για λήψη τέτοιων αποφάσεων; Υπάρχουν επιτελείς σας που υποστηρίζουν ότι:
- Μπορούν να δοθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις των Νοσοκομείων του ΕΣΥ σε μεγάλες αλυσίδες Διαγνωστικών Κέντρων, (οι οποίες προς το τέλος του δημοσιεύματος κατονομάζονται) και να μεταφέρονται ως προϊόν delivery τα βιολογικά υλικά και οι ασθενείς ;
-Τα εργαστήρια των Νοσοκομείων του ΕΣΥ υστερούν ποιοτικής αξιολόγησης, ενώ δίδουν Εργαστηριακές Ιατρικές Ειδικότητες, εκπαιδεύουν Υγειονομικά Στελέχη, εκπονούνται Διδακτορικές Διατριβές και συμμετέχουν σε Ερευνητικά Προγράμματα κλπ. ;
-Ότι συγκρίνουν το κόστος των εξετάσεων μεμονωμένα (επικαλούμενοι πηγές που εμείς αμφισβητούμε την ορθότητά τους, επειδή έχουμε στατιστικά στοιχεία που λένε το αντίθετο όσον αφορά το κόστος), όταν είναι γνωστό σε όλους μας ότι το Εργαστήριο ενός Νοσοκομείου θα πρέπει να είναι «ετοιμοπόλεμο» ανά πάσα στιγμή για την αντιμετώπιση των θεμάτων των νοσηλευόμενων και των περιστατικών της εφημερίας του, κάποιοι να θέλουν να το αφοπλίσουν και ίσως να το διαλύσουν ;
Αναμένουμε τις απαντήσεις σας.
Σας γνωρίζουμε δε ότι για τα εργαστήρια του ΕΣΥ και για τα λειτουργούντα εργαστήρια των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, πρέπει όχι μόνο να διασφαλιστεί η λειτουργία τους, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ώστε να λειτουργούν πλήρως και αποδοτικά προς όφελος των πολιτών και της δημοσιοοικονομικής πολιτικής.
Εάν στόχος κάποιων είναι να απωλέσει το Σύστημα Υγείας τον Δημόσιο χαρακτήρα του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά μαζί με άλλα Θεσμικά Όργανα και Φορείς δεν θα το επιτρέψουμε.
Η απάντησή σας θα είναι καθοριστικής σημασίας για όλους.
«Παραλύουν» τα δικαστήρια
Την ίδια ώρα «παραλύουν» όλα τα δικαστήρια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών και ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, οι δικαστές ξεκίνησαν απο σήμερα πανελλαδικές στάσεις εργασίας (από τις 10 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.) με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων. Στις στάσεις εργασίας δεν συμμετέχουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αποφασισμένος να συζητήσει με τους δικαστικούς εμφανίστηκε στο ραδιόφωνο του Αlpha ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης. Όπως υπογράμμισε «το ένα ζήτημα αφορά στην αντιμετώπιση του αιτήματος των δικαστών για τη μεγάλη περικοπή των αποδοχών τους. Ήδη, τους είχαν αφαιρέσει το 38% και προβλέπεται άλλη μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 30%» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Και πρόσθεσε ότι το δεύτερο ζήτημα είναι πως και « οι ίδιοι θα πρέπει να συναισθανθούν την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία, η οποία με δεδομένη την υφιστάμενη μακρά καθυστέρηση των δικών, θα επιβραδυνθεί περαιτέρω με τις επιλογές τους».
« Εδώ, δοκιμαζόμαστε όλοι. Και η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και οι ίδιοι οι δικαστικοί με τις επιλογές τους», τόνισε με νόημα ο κ. Ρουπακιώτης.
Τη συνταύτιση των κινητοποιήσεων τους με αυτές των δικαστών αποφάσισαν σε γενική συνέλευσή τους και τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων. Ομόφωνα, με ψήφισμά τους, οι εισαγγελείς αποφάσισαν την διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων (από τις 10 π.μ. έως 3 μ.μ.) από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Το διάστημα αυτό, οι εισαγγελείς δεν θα υποβάλλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας (ανακρίσεις, κ.λπ.) και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις.
Ακόμη, σταματούν να εργάζονται πλέον στο σπίτι τους και θα εργάζονται μόνο στις Εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ σταματούν να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (γήπεδα, κ.λπ.).
Παράλληλα, προανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, ενώ θα ζητήσουν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις.
Οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων «πρέπει να είναι δυναμικές και να μην έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες», τόνισε κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Ένωσης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι επιχειρείται με τις προωθούμενες μειώσεις να υποβαθμιστεί η Δικαιοσύνη.