Πολιτική
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 14:28

Μέρκελ: Θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα

«Θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο, επισημαίνοντας πως το ζήτημα είναι η επιτυχία να είναι μακροπρόθεσμη.

«Θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο σε Γερμανούς δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης, επισημαίνοντας πως το ζήτημα είναι η επιτυχία να είναι μακροπρόθεσμη.

«Η πορεία είναι δύσκολη και υπό την έννοια αυτή δεν έχει κανένα νόημα να αντιστρατευόμαστε τα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει να εφαρμοστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι επιθυμία της είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ερωτηθείσα αν προτίθεται να δώσει περισσότερες ανάσες στην κυβέρνηση Σαμαρά, ή αν θα προσανατολίσει την πολιτική της σε «μια έκθεση τεχνοκρατών», η κ. Μέρκελ υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται απλά για τεχνοκράτες, αλλά για «δικούς μας απεσταλμένους», οι οποίοι, όπως σημείωσε, προσφέρουν σημαντική υπηρεσία. «Το ζήτημα», τόνισε, είναι η εφαρμογή ή μη των συμφωνηθέντων» και αφού επανέλαβε ότι η Αθήνα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε ότι «για οποιαδήποτε απόφαση αφορά τα επόμενα βήματα, θα πρέπει να αναμένουμε την έκθεση της τρόικας».

Για μία ακόμη φορά επίσης, η Αγγελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, πλήττουν ανθρώπους με μικρό εισόδημα, χρησιμοποιώντας και πάλι τη χαρακτηριστική της φράση ότι «ματώνει η καρδιά όταν βλέπει κανείς τους ανθρώπους που υποφέρουν». Την ίδια ώρα όμως, υπενθύμισε, «άλλοι βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα» και παράλληλα κάλεσε τους Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, να σκεφτούν με ποιον τρόπο θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της πατρίδας τους.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, η καγκελάριος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα δεν έχει μόνο οικονομικές επιβαρύνσεις και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, δηλαδή στην ανάγκη βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της δημόσιας διοίκησης και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

πηγή DW