Πολιτιστικά
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 19:15

Tην πολιτιστική του παρουσία εμπεδώνει το Μέγαρο

«Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, όπου όλοι μας καλούμαστε να συμβάλλουμε με θυσίες αλλά και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης στην αναγκαία προσπάθεια ανάταξης της χώρας μας», ανέφερε ο Ιωάννης Μάνος, Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κατά την παρουσίαση του προγράμματος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων 2012 - 2013.

«Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, όπου όλοι μας καλούμαστε να συμβάλλουμε με θυσίες αλλά και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης στην αναγκαία προσπάθεια ανάταξης της χώρας μας», ανέφερε ο Ιωάννης Μάνος, Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων 2012 - 2013.

Στην εκδήλωση ήταν παρών ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, εκπρόσωποι κομμάτων και τοπικών φορέων αλλά και πλήθος καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Ανέλαβα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και εντάσεων. Στα δύο αυτά χρόνια, θα ήθελα να γνωρίζετε, ότι λειτουργήσαμε με μια κρατική επιχορήγηση η οποία από 12 εκατομμύρια ευρώ το 2009 μειώθηκε στα 5 εκατομμύρια το 2010 και στα 3 εκατομμύρια το 2011, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια υπήρξε μία μείωση σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ. Είναι αυτονόητο, ότι κατανοούμε απολύτως τη σημερινή δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης των δραστηριοτήτων μας για την πρόσκτηση εσόδων, με κριτήριο την ποιότητα. Θα ήθελα να διευκρινίσω, ότι το Μέγαρο ούτε έλαβε ούτε πρόκειται να λάβει ποτέ τα 100 εκατομμύρια περί των οποίων πολλά έχουν γραφεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάνος.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το πρόγραμμα - το οποίο παρουσίασε αναλυτικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, κ. Νίκος Τσούχλος- ο κ. Μάνος ανέφερε: «φέτος θα είναι χρονιά εμπέδωσης της πολιτιστικής μας παρουσίας αλλά και χρονιά κατά την οποία θα αναπτυχθούν σε βάθος όλες οι προϋποθέσεις εξέλιξης του Μεγάρου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα παιδικά προγράμματα, ενώ για το Megaron Plus η φετινή χρονιά ανήκει στις συνεργασίες».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Η αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της συμφωνικής μουσικής, την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης (22,23,24/11), την περίφημη Philharmonia Orchestra (15/12), την Orchestre Nationale de France (25,26/2) και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ (2/4). Με την Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης συμπράττουν στο πιάνο: ο εξαιρετικός Βραζιλιανός σολίστ Νέλσον Φρέιρε, η Ελίζο Βιρσαλάτζε, σπουδαία ερμηνεύτρια και δασκάλα και ο δικός μας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Οι φίλοι της όπερας και της οπερέτας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερις παραγωγές. Πρόκειται για τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (23,26,27,28/10 & 2,3/11) ενώ σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιαστεί το αριστούργημα του Τζιουζέπε Βέρντι «Οι Σικελικοί Εσπερινοί» (18,19,20,22,23,25,26,27/1). Η τετράδα συμπληρώνεται με την θρυλική όπερα, επίσης του Βέρντι, «Ναμπούκο» (22/2) και την όπερα «Αλεσάντρο» του Χαίντελ σε σκηνοθεσία της Αμερικανίδας χορογράφου Λουσίντα Τσάιλντς (17, 19/5).

Χορός και θέατρο

Ο χορός στο Μέγαρο φιλοξενεί δύο από τα σπουδαιότερα χορευτικά σύνολα της Ευρώπης, το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών (8,9,10/11) και το δημοφιλέστατο μπαλέτο του Μπορίς Άιφμαν (1,2,3/2).

Το θέατρο φιλοξενεί τον Βέλγο εικαστικό, περφόρμερ, σκηνοθέτη, χορογράφο και συγγραφέα Γιαν Φαμπρ που θα παρουσιάσει αφιλοκερδώς τα έργα «The power of theatrical madness» (14,15/11) και «This is the Theatre like it was to be expected and foreseen» (18/11), ενώ οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας θα συνεχίσουν να μεταδίδονται απευθείας στις αίθουσες του Μεγάρου, στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, οι «Μετατροπίες», οι «Μουσικές του 20ου και 21ου αιώνα», τα «Rising Stars» αλλά και τα κυριακάτικα πρωινά.