Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 19:31

Συνεχείς διαβουλεύσεις

Πρόοδο στις συζητήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα για τα μέτρα του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, διαπίστωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο σημειώνει ότι ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές.

Πρόοδο στις συζητήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα για τα μέτρα του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, διαπίστωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο σημειώνει ότι ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές.

Ο ίδιος παράγοντας επεσήμανε, επίσης, ότι «συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα γίνονται κάθε ημέρα, έως ότου τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις».

Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας κρατησε περίπου δύο ώρες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν χωρίς την οποιαδήποτε δήλωση ενώ θα έχουν τις προσεχείς ημέρες συναντήσεις και με τους άλλους υπουργούς που εμπλέκονται στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, αντικείμενό της ήταν ο συντονισμός των ενεργειών εν όψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου μέτρων. «Είχαμε μια συνάντηση ρουτίνας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη για να «κλείσει» το πακέτο μέτρων αρκέστηκε να δηλώσει ότι «θα το δούμε».

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατά ένα ή δύο χρόνια, στα 66 ή στα 67, είναι το ζήτημα που «καίει» περισσότερο και για το οποίο αναζητείται αποδοχή από τους κυβερνητικούς εταίρους. Οι πιέσεις της τρόικας για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων έχει φέρει στο τραπέζι και ενδεχόμενη προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συγκληθεί νέα σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου τα μέτρα να λάβουν την έγκρισή τους. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια επίσημη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ με βάση διαρροές... Έχουμε πει ότι υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές, που είναι οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και οι αλλαγές στα εργασιακά», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η οριστικοποίησή των μέτρων το συντομότερο αποτελεί πλέον μονόδρομο για την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνταξη από την τρόικα της έκθεσης προόδου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Γ. Στουρνάρας: Να είμαστε έτοιμοι πριν το Eurogroup της 8ης/10

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα the Guardian ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την αναγκαιότητα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων να έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα, ώστε να μπορέσουν όλα να μπουν στο τραπέζι στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

«Είμαι πιο αισιόδοξος, έχουμε γυρίσει σελίδα. Υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εμάς και τους εταίρους μας, αλλά ακόμη έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και ερωτηθείς εάν οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας έχουν βελτιωθεί, απάντησε ότι υπάρχει «καλύτερη χημεία». «Αυτό νιώθω, αλλά πρέπει να ερωτηθούν το ίδιο και εκείνοι (οι Γερμανοί)», πρόσθεσε.

Σ. Κεδίκογλου: Αναζητούμε τη δικαιότερη δυνατή λύση

Για τα νέα μέτρα αναζητούμε τη δικαιότερη δυνατή λύση, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, συνιστώντας ταυτόχρονα υπομονή εν όψει της οριστικοποίησής τους εντός της εβδομάδας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2236281 .

ΣΥΡΙΖΑ: Σφαγέας συνταξιούχων και ασφαλισμένων η κυβέρνηση

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, σημειώνοντας ότι «έχει μετατραπεί σε σφαγέα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, όχι μόνο κόβοντας "με τον μπαλτά" ως σύγχρονος Προκρούστης συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και αυξάνοντας κατά δυο χρόνια τα γενικά όρια συνταξιοδότησης».

Τόνισε ακόμη ότι «οι προωθούμενες από την κυβέρνηση περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξυπηρετούν μόνο τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας και όχι τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που οι μνημονιακές πολιτικές, οδηγώντας σε μείωση των εσόδων του, έχουν βάλει "μπουρλότο" στα θεμέλιά του.

Ο κ. Στρατούλης υπενθύμισε τέλος πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «καλεί τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο αγώνα, σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 26/9 για να μην περάσει τον νέο πακέτο αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων».

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ για την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς εκτιμούν ότι η πρόταση του κόμματος ανέδειξε τόσο τη ρεαλιστική προγραμματική πρότασή του και το εναλλακτικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και ανάπτυξης, όσο και την αμηχανία των μνημονιακών δυνάμεων να απαντήσουν σε αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η πρότασή του γίνεται αποδεκτή από τον ελληνικό λαό και υπό το πρίσμα αυτό, «στην κυβέρνηση θα μεγαλώνει ο πανικός, όσο η πολιτική πρόταση της αριστεράς θα αγκαλιάζεται από μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας και όσο φαίνεται πιο ορατή η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από αυτήν». Υπό το πρίσμα αυτό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το κόμμα τους είναι ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση, καθώς η ανακοίνωση και η ψήφιση των μέτρων, δεν θα επιδεινώσει απλά το κοινωνικό κλίμα για την τρικομματική κυβέρνηση, αλλά κυρίως, θα αναδείξει την αναγκαιότητα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως την παρουσίασε ο κ. Τσίπρας.

Στοχεύοντας προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «ο κ. Σαμαράς δεν είχε το σθένος να εμφανιστεί παρά μόνο λίγες ώρες στη ΔΕΘ, μην μπορώντας να υπερασπιστεί τη συνέχιση της πολιτικής τού μνημονίου, σε πλήρη αντιδιαστολή με την περσινή του αντιμνημονιακή παράσταση στον ίδιο χώρο». Κατά συνέπεια, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «η κατάρρευση της επιχειρηματολογίας τους για τον μονόδρομο του μνημονίου, καθώς και η πλήρης αντιδιαστολή μεταξύ των προεκλογικών τους υποσχέσεών για απεμπλοκή από το μνημόνιο και των μετεκλογικών τους μνημονιακών μέτρων, έχει καταδείξει με εμφανή τρόπο τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και την πολιτική της γύμνια».

Απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι «οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ενδεικτικές του πανικού που διακατέχει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα και για παροχολογία και για φορομπηχτική πολιτική». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσουμε πώς αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν, ακόμα και για τους επικοινωνιακούς εγκεφάλους της ΝΔ, αλλά και να παρακολουθήσουμε τις αντιφάσεις στις οποίες συνεχώς πέφτει η κυβέρνηση».

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το επόμενο διάστημα, μέσα και έξω από τη Βουλή, να προσπαθήσει «να εκφράσει τα εκατομμύρια των πολιτών που ασφυκτιούν από τη μνημονιακή θηλιά, θα συζητήσει μαζί τους σε όλη την Ελλάδα την προγραμματική του πρόταση, θα αγωνιστεί ενάντια στην επιβολή των μέτρων, αλλά και θα αναλάβει πρωτοβουλίες στον ευρωπαϊκό χώρο, ως μια ώριμη, υπεύθυνη και συνάμα μαχητική δύναμη, που στέκεται απέναντι από την τρόικα, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα του λαού και την αξιοπρέπεια της χώρας».

Χρυσή Αυγή: Σύνταξη στα 66 ή στα 99;

«Με νέες αιματηρές περικοπές και σύνταξη στα 66 (ή μήπως στα 99;) η συγκυβέρνηση οδηγεί τον ελληνικό λαό στην καταστροφή» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Όπως επισημαίνει, «τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα δε λύνουν, αλλά μεγεθύνουν το ελληνικό πρόβλημα», προσθέτοντας ότι « για τον νευραλγικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, που θα μπορούσε να δώσει πραγματικές ανάσες στη διαλυμένη οικονομίας μας, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη».