Πολιτική
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 22:51

Αυστηρότερες ποινές για τους παράνομους μετανάστες

Νομοθετική ρύθμιση για την αυστηρότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των παράνομων μεταναστών προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Εν τω μεταξύ, διυπουργική σύσκεψη για την παράνομη μετανάστευση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο ΥΠΕΘΑ.

Νομοθετική ρύθμιση για την αυστηρότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των παράνομων μεταναστών και την αποτροπή της εισόδου και άλλων αλλοδαπών στη χώρα μας, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, όταν παράνομοι μετανάστες τελούν το οποιοδήποτε εκ δόλου αδίκημα, η παράνομη είσοδος τους στην χώρα θα εκλαμβάνεται ως επιβαρυντική περίσταση.

Η αιτία της ρύθμισης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έγκειται στο ότι άτομα που έχουν ήδη παρανομήσει εισερχόμενα λαθραία στη χώρα δεν πρέπει, όταν παρανομούν εκ νέου, να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση σε σχέση με τους Έλληνες ή τους νόμιμους μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, διυπουργική σύσκεψη για την παράνομη μετανάστευση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπό τον συντονισμό του Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Μετά τη σύσκεψη ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «εντείνουμε το συντονισμό μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της λαθραίας μετανάστευσης».

Η πρώτη απόφαση της Κυβέρνησης, σημείωσε, είναι να επιχειρήσουμε να ανασχέσουμε και αυτό το κύμα λαθρομετανάστευσης στην περιοχή που επιχειρεί να εισέλθει στη χώρα, δηλαδή στην ακριτική περιοχή του Αιγαίου, στα θαλάσσια σύνορά μας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε και στο κύμα προσφύγων από τη Συρία. Όπως είπε, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει, με βάση τον καταστατικό χάρτη το Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με βάση το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η σημερινή σύσκεψη είχε να κάνει αφενός με την περαιτέρω συζήτηση του σχεδίου «ΙΩΝ» για την αντιμετώπιση των πιθανών προσφυγικών ροών εξαιτίας της κρίσης της Συρίας αφετέρου για να βρεθεί ο τρόπος ανάσχεσης των λαθρομεταναστευτικών ροών στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι η λαθρομετανάστευση είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. «Είναι ένα πρόβλημα που η χώρα μας δυστυχώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της. Το βάρος είναι δυσανάλογο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο Λιμενικό Σώμα, συνέχισε, η προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί αφορά την ενίσχυση πλωτών και εναέριων μέσων και υποστήριξη αυτών από τη FRONTEX.

Στη σύσκεψη εκτός των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης, ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιανόπουλος.