Κόσμος
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2002 07:08

Τζ. Μπους : Αλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας

Το πολιτικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού, παρουσίασε ο Τζωρτζ Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως όρους για τη δημιουργία προσωρινού παλαιστινιακού κράτους, την ανάδειξη νέας ηγεσίας, η οποία όπως είπε, θα καταπολεμήσει με πράξεις την τρομοκρατία, καθώς και τη συγκρότηση νέων θεσμών και Συντάγματος.

Επίσης, χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά την Παλαιστινιακή Αρχή, «διεφθαρμένη». Σημείωσε, πως μόλις υπάρξει αλλαγή ηγεσίας και ολοκληρωθούν οι νέοι θεσμοί, το προσωρινό παλαιστινιακό κράτος μπορεί να δημιουργηθεί σε 18 μήνες, ενώ τα σύνορά του θα οριστικοποιηθούν σε τρία χρόνια.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ενωση και αραβικά κράτη, θα βοηθήσουν τους Παλαιστινίους προς την κατεύθυνση αυτή. Πρόσθεσε δε ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να «παγώσει» τα προγράμματα δημιουργίας νέων εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα.

Δεν σχολίασε ο Γιάσερ Αραφάτ την πρόταση για αλλαγή ηγεσίας, την απορρίπτουν όμως κατηγορηματικά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Την πρόταση χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά προσθέτει ότι το θέμα της ηγεσίας, αφορά μόνο τον παλαιστινιακό λαό.