Πολιτική
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 13:44

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μας ταιριάζει ένα ενοχικό ΠΑΣΟΚ

Μηνύματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αιχμές κατά όσων υιοθετούν προσωπικές στρατηγικές, έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διευρυμένη σύσκεψη της Ιπποκράτους, επιδιώκοντας να συσπειρώσει τα στελέχη του Κινήματος εν όψει της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων.

Μηνύματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αιχμές κατά όσων υιοθετούν προσωπικές στρατηγικές, έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διευρυμένη σύσκεψη της Ιπποκράτους, επιδιώκοντας να συσπειρώσει τα στελέχη του Κινήματος εν όψει της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει χώρο για προσωπικές στρατηγικές. Διαφωνίες ως προς τους χειρισμούς μπορεί να υπάρχουν πάντα, αξιακές διαφωνίες που να δικαιολογούν προσωπικές στρατηγικές δεν υπάρχουν», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, μετά και τη διαφαινόμενη ρήξη του Ανδρέα Λοβέρδου με το κόμμα.

«Δεν μας ταιριάζει ένα ενοχικό και ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στην ΚΟ, την Πολιτική Γραμματεία και την Οργανωτική Γραμματεία του Κινήματος. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί και να δικαιωθεί η πολιτική μας ή θεωρούμε ότι κάναμε μια λάθος επιλογή με καταστροφικές συνέπειες;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αν ισχύει το δεύτερο «δεν έχουμε λόγο ύπαρξης», συμπληρώνοντας ότι ενδεχόμενη υπαναχώρηση θα συνιστούσε πολιτικό εξευτελισμό και ανακολουθία. «Πρέπει να βγούμε μπροστά ως στρατηγικός εγγυητής της πορείας της χώρας και όχι ως συμμέτοχοι στην καθημερινή διαχείριση», υπογράμμισε..

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο πακέτο μέτρων πριν το Εurogroup του Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως αυτό «δεν σημαίνει κάμψη της διαπραγματευτικής προσπάθειας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε όπως - όπως».

Ανέφερε ακόμη πως το Κίνημα είναι «παράγοντας συνέπειας, σταθερότητας και ευθύνης», συμπληρώνοντας πως η θέση του στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι στρατηγική. Έκανε μάλιστα εμφανή τη σύμπνοιά του με τη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς μεταξύ άλλων είπε πως «η πρότασή μας στη ΔΗΜΑΡ για στρατηγική συνεργασία και συμπόρευση είναι ανοιχτή και επίμονη».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης πως «κανείς δεν θα προκαταλάβει τη λειτουργία της κυβέρνησης και της Βουλής». «Κανείς δεν θα μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων», διαβεβαίωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι κάποιοι «εξακολουθούν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους απλουστεύσεις, λαϊκσιμούς, εύκολες και απατηλές υποσχέσεις». Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η αλαζονεία της ανευθυνότητας είναι η χειρότερη μορφή πολιτικής αλαζονείας».

Επιπλέον, επανέλαβε την πρότασή του τα μέτρα για την επόμενη διετία να εφαρμοστούν σε δύο δόσεις και προανήγγειλε ότι τις προσεχείς ημέρες η ΚΟ του κόμματος θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Εν αναμονή επίσημης πληροφόρησης από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, όπως ανέφεραν πηγές της Ιπποκράτους, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ΠΑΣΟΚ αναμένει την επίσημη πληροφόρηση της κυβέρνησης αναφορικά με το νέο πακέτο, καθώς κατά τη χτεσινή σύσκεψη των αντιπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας δεν ενημέρωσε για τη διάρθρωση των μέτρων.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση που έκανε ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι τα μέτρα θα έχουν «κλειδώσει» έως την Κυριακή, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε στιγμή.

Στη σύσκεψη στα γραφεία της οδού Ιπποκράτους συζητήθηκε επίσης το εάν θα πρέπει ή όχι να τεθεί κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε ότι ακόμα και εάν τα μέτρα έρθουν προς ψήφιση ως ένα άρθρο θα πρέπει να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει για τα μέτρα στη Βουλή. Κατά τις πηγές της Ιπποκράτους ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοικτό το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, υιοθετώντας την πρόταση του κ. Σκανδαλίδη και σημειώνοντας πως η όποια απόφαση της ΚΟ θα πρέπει να τηρηθεί.