Η ταινία αποκάλυψη του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του 64ου Φεστιβάλ των Καννών, «Σώμα με σώμα», του Γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, ανοίγει - απόψε στις 9- την αυλαία του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote», στο θέατρο Παλλάς.
Η ταινία αποκάλυψη του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του 64ου Φεστιβάλ των Καννών, «Σώμα με σώμα», του Γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, ανοίγει - απόψε στις 9- την αυλαία του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote», στο θέατρο Παλλάς.
Κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού δεκαήμερου του Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται εδώ και 18 χρόνια στους κινηματογράφους της Αθήνας, θα προβληθούν συνολικά 179 ταινίες από όλο τον κόσμο, στις αίθουσες Ιντεάλ, Odeon, Όπερα 1 και 2 Δαναός 1 και 2.
Στις ταινίες, που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό τη διάρκεια του θεσμού, συμπεριλαμβάνονται πρεμιέρες, φιλμ νουάρ, ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις στη μεγάλη οθόνη αλλά και «θησαυροί» του παλιότερου σινεμά.
Ενδιαφέρουσες ταινίες Ελλήνων δημιουργών
Σημαντική είναι, επίσης, και η παρουσία (επί της οθόνης και όχι μόνο) Ελλήνων σκηνοθετών που διακρίθηκαν για τις ταινίες τους. Οι «τίτλοι τέλους» του Γιώργου Ζώη -που εφέτος απέσπασαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Ευρωπαϊκών ταινιών μικρού μήκους, του Φεστιβάλ της Βενετίας- είναι μια από αυτές τις ταινίες.
Η «Ελκυστική ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, που πραγματεύεται το ζήτημα της παράνομης και νόμιμης μετανάστευση στην Ελλάδα - που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου, αλλά και το «Αίμα», του Διαμαντή Καραναστάση - με πρωταγωνίστρια τη Βίκυ Βολιώτη, που απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αμστερνταμ, είναι μερικές από τις ελληνικές παραγωγές που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του κινηματογράφου.
Η «Anaparastasis» του Κωστή Ζουλιάτη, ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο έργο και την προσωπικότητα του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Χρήστου, καθώς και ένα ακόμα ντοκιμαντέρ για την ηθοποιό και ποιήτρια Κατερίνα Γώγου, σε σκηνοθεσία Αντώνη Μποσκοΐτη, θα προβληθούν, επίσης, στις «Νύχτες Πρεμιέρας».
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ μετέχουν φέτος δέκα ταινίες. Ανάμεσα σε αυτές, το «Sister» της Ελβετίδας Ούρσουλα Μέγιερ, το «Μια υπεραπλούστευση της ομορφιάς της» του Τέρενς Νανς και το «Gimme the Loot» του Αντάμ Λεόν.
Ντοκιμαντέρ
Στο τμήμα των ντοκιμαντέρ, θα προβληθούν ταινίες τεκμηρίωσης με θέμα τον Γούντι Αλεν, τον Ρομάν Πολάνσκι, τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον μεγαλύτερο σύγχρονο Κινέζο καλλιτέχνη Αι Γουεϊγουέι, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Η Βασίλισσα των Βερσαλλιών» της Λόρεν Γκρίνφιλντ, το οποίο κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
Ειδικά αφιερώματα
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει και ειδικά αφιερώματα. Φέτος, προτάσσει το σινεμά του σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογράφου Γουίτ Στίλμαν, με αφορμή την τελευταία του κομεντί «Δεσποινίδες εν συγχύσει», με άρωμα παλιού Χόλιγουντ και πρωταγωνίστρια την Γκρέτα Γκέρουιγκ. Το αφιέρωμα στον Στίλμαν περιλαμβάνει ακόμη τις ταινίες «Metropolitan», «Barcelona» και «Οι τελευταίες ημέρες της ντίσκο». Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ειδικό αφιέρωμα στο «Camp», με σειρά ταινιών που ισορρόπησαν με δεξιοτεχνία ανάμεσα στην υπερβολή και το trash, καταφέρνοντας όχι μόνο να ορίσουν ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος αλλά και την πιο απενοχοποιημένη έκδοχη του τί είναι καλτ. Ανάμεσα στις ταινίες του αφιερώματος, είναι το «Valley of the Dolls» (1967) του Μαρκ Ρόμπσον, το «The Shanghai Gesture» (1941) του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ, το «Mommy Dearest» (1981) του Φρανκ Πέρι και το «Myra Breckinridge» (1970) του Μάικλ Σαρν, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του πρόσφατα εκλιπόντος Γκορ Βιντάλ.
Τέλος, ανάμεσα στις μεγάλες avant - premieres των ταινιών που θα απασχολήσουν τη σεζόν 2012 - 2013, θα προβληθούν κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε, το «On the Road» του Βάλτερ Σάλες, το «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και το «Laurence Anyways» του Ξαβιέ Ντολάν.
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, με την προβολή της ταινίας - που οδεύει ήδη προς τα Όσκαρ- «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Τσάιτλιν, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς και το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Καννών.
Η Χρυσή Αθηνά παραμένει το βραβείο του Φεστιβάλ και στα δύο διαγωνιστικά του τμήματα, ενώ, όπως κάθε χρόνο, οι ίδιοι οι θεατές θα αναδείξουν την αγαπημένη τους ταινία με το Βραβείο Κοινού, ψηφίζοντας ύστερα από κάθε προβολή.
Το εισιτήριο για τις βραδινές προβολές θα κοστίζει 6 ευρώ, για τις πρώτες απογευματινές προβολές 5 ευρώ, ενώ για τις πρωινές προβολές, η τιμή του εισιτηρίου είναι 4 ευρώ. Δωρεάν εισιτήρια θα διατεθούν σε κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ ενώ για περιορισμένο αριθμό θεατών θα είναι διαθέσιμες και προσκλήσεις.