Κόσμος
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 15:56

«Υγιής» ο αντιπρόεδρος της Κίνας

Ο κινέζος αντιπρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος τον πρόεδρο Χου Τζιντάο, συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λίον Πανέτα, στην πρώτη του συνάντηση με ξένο αξιωματούχο μετά την ανεξήγητη εξαφάνισή του από το δημόσιο βίο για πάνω από δυο εβδομάδες.

Ο κινέζος αντιπρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί σε μερικές εβδομάδες στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος τον πρόεδρο Χου Τζιντάο, συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λίον Πανέτα, στην πρώτη του συνάντηση με ξένο αξιωματούχο μετά την ανεξήγητη εξαφάνισή του από το δημόσιο βίο για πάνω από δυο εβδομάδες.

Η εξαφάνιση του Σι είχε πυροδοτήσει έντονη φημολογία για την υγεία του αλλά και για την ύπαρξη πολιτικής διαμάχης στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος, λίγο πριν από το σημαντικό συνέδριο του Κόμματος τον Οκτώβριο.

«Ειλικρινά βρίσκω ότι (ο Σι) είναι σε πολύ καλή φόρμα και πολύ υγιής», δήλωσε ο Πανέτα στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του με τον κινέζο αντιπρόεδρο.

Ο αρχηγός του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει τους λόγους της εξαφάνισης του Σι. «Για το θέμα αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους Κινέζους», είπε.

Οι κινεζικές αρχές τηρούν απόλυτη σιγή για το ζήτημα αυτό, καθώς η υγεία των ηγετών στην Κίνα θεωρείται κρατικό μυστικό.

Μετά από έντονη φημολογία ο Σι, επανεμφανίστηκε το περασμένο Σάββατο στο κινεζικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο Πεκίνο και το βράδυ έκανε εμφάνιση και στην τηλεόραση.

Πριν από αυτό όμως είχαν ακυρωθεί πολλές επίσημες συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρώην ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Τουνγκ Τσι-χουά, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος σ' ένα τιμητικό συμβουλευτικό σώμα του κινεζικού κοινοβουλίου, δήλωσε πάντως στο CNN ότι Ο Σι τραυματίσθηκε στη μέση ενώ έκανε σπορ.

Στη σαφέστερη ως τώρα εξήγηση που έχει δοθεί από υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος για τους λόγους της πρόσφατης εξαφάνισης του Σι από τα δημόσια καθήκοντά του, ο Τουνγκ δήλωσε πως ο Σι τραυματίσθηκε στη μέση, «πιστεύω κολυμπώντας».

«Τραυματίσθηκε κάνοντας σπορ και έχει τώρα ανακάμψει και έχει επιστρέψει στη δουλειά», δήλωσε ο Τουνγκ.

«Στην Κίνα η υγεία των κορυφαίων ηγετών δεν είναι δημόσιο θέμα. Υποθέτω πως καθώς περνάει ο καιρός, καθώς η Κίνα γίνεται όλο και πιο ανοικτή και είναι επίσης μέρος του κόσμου, όλα αυτά τα πράγματα θα αλλάξουν», δήλωσε ο ίδιος.

Το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως μια ημερομηνία για το συνέδριο του κόμματος, κατά το οποίο ο Σι αναμένεται ότι θα αντικαταστήσει τον Χου Τζιντάο στη θέση του αρχηγού του κόμματος. Πιστεύεται ότι θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο στα μέσα ή στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Μάρτιο της ερχόμενης χρονιάς, ο Σι είναι πιθανό να αναλάβει επισήμως τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.