Εκτακτη συγκέντρωση εκπροσώπων των αθλητικών ομοσπονδιών πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθεί το καθεστώς λειτουργίας και επιχορήγησής τους από την Πολιτεία.
Οι αθλητικές ομοσπονδίες ζητούν να μην υπαχθούν σε καθεστώς λειτουργίας ΔΕΚΟ, ενώ αποδέχονται την υπαγωγή τους στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Για το τελευταίο ζήτημα, πάντως, ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις κι έτσι στο ψήφισμα γίνεται λόγος για την «... συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών ομοσπονδιών».
Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι ο αθλητισμός αποτελεί -και βάσει Συντάγματος- κοινωνικό αγαθό, ενώ οι ομοσπονδίες υπογραμμίζουν ότι είναι ανοιχτές σε έλεγχο των οικονομικών τους από την Πολιτεία. Αποφασίστηκε επίσης η σύσταση επιτροπής, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον υφυπουργό Αθλητισμού, καθώς και με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Το ψήφισμα:
«1. Εμείς οι Αθλητικές Ομοσπονδίες πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Ζητούμε να συνεχιστεί η κρατική επιχορήγηση προς τον αθλητισμό και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα η άθληση της ελληνικής νεολαίας αλλά και η παράδοση των επιτυχιών των αθλητών και αθλητριών μας, σε όλες τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, όλα τα παραπάνω επιτάσσει το Σύνταγμα της Χώρας με το άρθρο 16.
2. Καμία Αθλητική Ομοσπονδία δεν επιθυμεί να υπαχθεί στο καθεστώς λειτουργίας των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ). Επιθυμούμε να συνεχιστεί το καθεστώς που προβλέπει ο υπάρχων Αθλητικός Νόμος, με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες να διατηρούν την αυτονομία και το αυτοδιοίκητό τους, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
3. Επιθυμούμε τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού να διοχετεύονται για τον πραγματικό αθλητισμό και όχι μόνο σε λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες.
4. Θέλουμε και επιζητούμε, όπως άλλωστε κάναμε και μέχρι σήμερα, τον έλεγχο της Πολιτείας ώστε να γνωρίζει ο Έλληνας φορολογούμενος πού πηγαίνουν τα χρήματά του, πάντοτε κάτω από καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας.
5. Αποφασίσαμε τη σύσταση Επιτροπής η οποία θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τον υφυπουργό Αθλητισμού και με τους αρχηγούς των κομμάτων, με θέμα συζήτησης την χρηματοδότηση του αθλητισμού, ώστε να συνεχίσουν οι Αθλητικές Ομοσπονδίες να είναι ενταγμένες στον προϋπολογισμό του Κράτους. Μόνον έτσι μπορεί να συνεχιστεί το έργο τους για την διάδοση και την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.
6. Τέλος, εάν τα παραπάνω συνιστούν υπαγωγή στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, η συντριπτική πλειοψηφία των Αθλητικών Ομοσπονδιών τάσσεται θετικά στο ενδεχόμενο αυτό».
Στη συνάντηση δεν εκπροσωπήθηκε ο ΣΕΓΑΣ, διαβάστηκε όμως επιστολή του προέδρου του, Βασίλη Σεβαστή, την οποία η ομοσπονδία στίβου δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της. Σε αυτήν επισημαίνεται αρχικά ότι «ο ΣΕΓΑΣ αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή να αποδεχθεί την ένταξή του στους φορείς της Γενικής κυβέρνησης γιατί δεν θέλει να γίνει ΔΕΚΟ, θέλει να μείνει ένωση αθλητικών σωματείων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θέλει τα μέλη του Δ.Σ. να είναι φίλαθλοι, αιρετοί και μη αμειβόμενοι, θέλει να χρηματοδοτείται από το κράτος και να ελέγχεται από αυτό». Τονίζει ότι η μείωση των επιχορηγήσεων των ομοσπονδιών αντίκειται στο Σύνταγμα, δηλώνει ανοιχτός σε οικονομικό έλεγχο και στη συνέχεια υπογραμμίζει: «Το επιχείρημα κάποιων, πως όσοι δεν θέλουν να μπουν στη Γενική Κυβέρνηση το κάνουν γιατί δεν θέλουν να υφίστανται οικονομικό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, είναι ψευδεπίγραφο, υποκριτικό και προβοκατόρικο, γιατί είναι γνωστό ότι το ΣΔΟΕ, η ΓΓΑ και οποιαδήποτε άλλη αρμόδια Αρχή μπορεί ανά πάσα στιγμή να διενεργήσει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο και στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, είτε είναι, είτε δεν είναι στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Μήπως κάποιοι βλέπουν μόνο το τυρί και όχι τη φάκα;».
Καταλήγοντας, ο κ.Σεβαστής αναφέρει: «Ο ΣΕΓΑΣ με τεκμηριωμένη έγγραφη επιχειρηματολογία προς τις αρμόδιες Αρχές, επέλεξε να είναι φορέας εκτός ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, γι΄αυτό και σωστά εξαιρέθηκε από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δεδομένου ότι αυτό είναι απόλυτα συμβατό με το ισχύον Σύνταγμα και τους Νόμους, διατηρώντας τον ερασιτεχνικό και σωματειακό του χαρακτήρα και την αυτονομία του. Και φυσικά όχι μόνο δεν αντιτίθεται, αλλά θεωρεί και απόλυτα θεμιτό το δικαίωμα άλλων ομοσπονδιών να είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης». Διαφοροποίηση στο ζήτημα ένταξης των ομοσπονδιών υπήρξε και από την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, που εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα της, Παναγιώτη Τσαγκρώνη.