Πολιτιστικά
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 16:13

Αναδρομικό ταξίδι στο ζωγραφικό έργο του Βάλια Σεμερτζίδη

Με στόχο να φωτίσει όλες τις πλευρές του έργου του αείμνηστου ζωγράφου, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την αναδρομική και αντιπροσωπευτική έκθεση «Βάλιας Σεμερτζίδης 1911 - 1983», από τις σήμερα - Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου- έως τις 11 Νοεμβρίου.

Με στόχο να φωτίσει όλες τις πλευρές του έργου του αείμνηστου ζωγράφου, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την αναδρομική και αντιπροσωπευτική έκθεση «Βάλιας Σεμερτζίδης 1911 - 1983», από τις σήμερα - Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου- έως τις 11 Νοεμβρίου.

Πλούσιο έργο με άγνωστες πτυχές

Το πολύπτυχο έργο του Βάλια Σεμερτζίδη, το οποίο έχει μελετηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα, απαρτίζεται από τα σχέδια και τα έργα που σχετίζονται με την Αντίσταση και τη ζωή στο βουνό, τα οποία καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς του και παρουσιάζονται για πρώτη φορά, συντηρημένα και αποκαταστημένα, τοπία, σκηνές αγροτικής ζωής και πολλά πρώιμα έργα από την περίοδο των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών. Η έκθεση, που συνοδεύεται από τον κατάλογο «Βάλιας Σεμερτζίδης 1911 - 1983», με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εκτενές δοκίμιο για τον ζωγράφο από τον Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος έχει αναλάβει και την επιμέλειά της, περιλαμβάνει περισσότερα από 150 έργα, πολλά από τα οποία είναι φιλοτεχνημένα με την ιδιότυπη τεχνική της λαδοτέμπερας, καθώς και ελαιογραφίες, χαρακτικά, παστέλ, σχέδια και τέμπερες.

Ένα αντιστεκόμενος δημιουργός

Ο Βάλιας Σεμερτζίδης γεννήθηκε στον Καύκασο, το 1911, και ήρθε στην Ελλάδα το 1923. Πέντε χρόνια αργότερα, γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε στο εργαστήριο του Κωστή Παρθένη, ενώ από το 1937 άρχισε να εκθέτει το έργο του. Την ίδια χρονιά πήρε μέρος στο Salon d’ Automne στο Παρίσι, μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της εποχής, με το έργο του «Βράχος στο Αιγάλεω», το οποίο βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συμμετείχε στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και, στις αρχές του 1944, ανέβηκε στο βουνό, όπου μελέτησε και σχεδίασε τη ζωή των ανθρώπων του και τον αγώνα των ανταρτών. Μετά τον πόλεμο, ασχολήθηκε και με την χαρακτική. Το 1957, οργανώθηκε η πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση, ενώ, είκοσι χρόνια αργότερα, η Εθνική Πινακοθήκη πραγματοποίησε μεγάλη αναδρομική έκθεση. Μέχρι τον θάνατο του, το 1983, έζησε για μεγάλα διαστήματα στη Ρόδο, αποτυπώνοντας το τοπίο της στα έργα του.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου – Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.