Πολιτική
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 21:55

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αποζημίωση των καταστηματαρχών στην Αθήνα

Υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την αποζημίωση των καταστηματαρχών στο κέντρο της Αθήνας που επλήγησαν από τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου.

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αποζημίωση των καταστηματαρχών στο κέντρο της Αθήνας που επλήγησαν από τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίστηκε από την Χρυσή Αυγή ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ ψήφισαν «παρών».

Η ένσταση όσων αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, έγκειται κυρίως στο άρθρο 6 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που δίνει την δυνατότητα στο δήμο Αθηναίων να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων μέχρι 60.000 ευρώ, χάριν συντόμευσης της διαδικασίας επισκευών κοινοχρήστων χώρων στο κέντρο της Αθήνας, που υπέστησαν ζημιές κατά τα επεισόδια.

Πάντως η συζήτηση του νομοσχεδίου επισκιάστηκε από τις αντιπαραθέσεις για την πολιτική βία, με τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, να επιτίθεται εναντίον όλων των κομμάτων με την δήλωση «ερχόμαστε για να ξεβρομίσει ο τόπος».

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, υποστήριξε ότι «ο εθνάρχης που πιστεύετε κατέλυσε το Σύνταγμα: Ορκίστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γκιζίκη και επανέφερε το Σύνταγμα της δεκαετίας του '50 κουτσουρεμένο».

Απαντώντας στον Αδωνη Γεωργιάδη ο οποίος του ζήτησε να τοποθετηθεί περσινό άρθρο του Ηλία Κασιδιάρη που εκφραζόταν κολακευτικά για τον Αδόλφο Χίτλερ, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Το Τρίτο Ράιχ σας μάρανε; Εδώ εσείς, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών μας καθιστάτε μέρος ενός προβλήματος που οδηγεί στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πάτε πολύ πίσω και σας συμφέρει πάρα πολύ».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής διαπίστωσε στις τοποθετήσεις της ΝΔ «χωροφυλακίστικη νοοτροπία».

Στη Δράμα, ο νομός μας έχει αγωνιστεί κατά του ναζισμού και του φασισμού και πρέπει στο Κοινοβούλιο να υπάρξουν πρωτοβουλίες, όπως η αποχώρηση των βουλευτών, όταν οι συγκεκριμένοι κύριοι ανεβαίνουν στην έδρα. Η αποκαθήλωση της λειτουργίας τους, πρέπει να γίνει από όλους μας», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης.

Παράλληλα στη συνεδρίαση συνεχίστηκαν οι επιθέσεις από τα κόμματα της συμπολίτευσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, για ανοχή απέναντι στη βία των διαδηλώσεων και την απαξίωση του πολιτικού κόσμου.

Η ιστορία έχει αποδείξει πως ο εθνικοσοσιαλισμός στο τέλος νικά την Αριστερά γιατί απευθύνεται σε κατώτερα ένστικτα, παρατήρησε ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Κάνετε κολοσσιαίο λάθος: Στηρίζατε τους αγανακτισμένους που έλεγαν να καεί η Βουλή και ο κ. Τσίπρας μιλούσε για Τσολάκογλου μέσα στη Βουλή, δίνοντας την εντύπωση πως εδώ βρίσκονται οι προδότες και από κει οι πατριώτες», πρόσθεσε.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας σημείωσε «είμαστε υπέρ των λαϊκών αγώνων, αλλά δεν χαρακτηρίζω λαϊκό αγώνα ή κίνημα, το προπηλάκισμα και το γιαούρτωμα. Όποιος τα καλύπτει και τα ανέχεται, ανοίγει το δρόμο σε πρακτικές που η λαϊκιστική ακροδεξιά γνωρίζει καλύτερα και τις ακολουθεί».

Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τους λαϊκούς αγώνες, αλλά καταγγέλλει και αποδοκιμάζει την όποια μορφή βίας. Συγκρούονται αυτή τη στιγμή, η νομιμότητα και η εκτροπή απ' το νόμο, εκτίμησε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης σχολίασε ότι από ορισμένες πλευρές, τα κοινωνικά φαινόμενα εξηγούνται με υποκινήσεις και συνομωσίες και δεν τους δίνεται το βάρος που πρέπει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ